Αλεξάνδρα Αποστολίδου : Μόνο ενωμένοι μπορούμε να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις για τον κλάδο μας

Η κυρία Αλεξάνδρα Αποστολίδου είναι πρόεδρος του Συλλόγου Οπτικών & Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος (ΣΟΟΒΕ) για δεύτερη συνεχή θητεία, έχοντας ήδη πολυετή συμμετοχή ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου.
Διπλωματούχος οπτικός-οπτομέτρης, απόφοιτος του Istituto Venafro, αποδεικνύεται μια επιτυχημένη επαγγελματίας, ανοίγοντας σε πολύ νεαρή ηλικία το πρώτο της κατάστημα οπτικών ειδών, το 1993, στη Θεσσαλονίκη. 
Παράλληλα, χαίρει της ιδιαίτερης εκτίμησης των συναδέλφων της στη Βόρειο Ελλάδα, αφού, πέραν των άλλων, επιδεικνύει ιδιαίτερη δραστηριοποίηση στα κοινά και κυρίως στον οπτικό κλάδο, συμβάλλοντας σημαντικά στην προσπάθεια του τελευταίου να ανακτήσει το κύρος του. Δεν είναι τυχαίο ότι κ. Αποστολίδου πρωτοστάτησε στη δημιουργία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών - Οπτομετρών Ελλάδος (ΟΣΟΟΕ), ενώ είναι μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και μάλιστα στη θέση της αντιπροέδρου.
Μετά από όλα αυτά, μια συνέντευξη μαζί της αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που ξεφεύγει από τα όρια της Βορείου Ελλάδος.

Photo 1

Φωτό από την συνέντευξη τύπου για την καμπάνια "Φοράω Φακούς". Από αριστερά: Ηλίας Σαπουνάκης, Αντιπρόεδρος Π.Ε.Ο.Ο., Αλεξάνδρα Αποστολίδου, Πρόεδρος Σ.Ο.Ο.Β.Ε, Ευγενία Κωνσταντακοπούλου, Αν. Γραμματέας Ε.Α.Ο. 

 Κυρία Αποστολίδου, είστε πολλά χρόνια επαγγελματίας οπτικός και έχετε αρκετά χρόνια πλέον που ασχολείστε με τα κοινά του κλάδου. Με βάση την εμπειρία σας, όλα αυτά τα χρόνια, ποιες οι θετικές και ποιες οι αρνητικές εξελίξεις εντοπίσατε στον κλάδο;
Την τελευταία δεκαπενταετία, τουλάχιστον, ο κλάδος είχε αφεθεί στην τύχη του. Οι οπτικοί επαφίονταν (πριν την κρίση) στο ότι υπήρχε δουλειά και δεν ασχολούνταν με οτιδήποτε αφορούσε γενικότερα τον κλάδο. Έτσι, μοιραία υπήρξε απομάκρυνση από τα σωματεία, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες συνολικά για τον κλάδο.
Από την άλλη, το αγοραστικό κοινό απομακρύνθηκε από τα καταστήματά μας αναφορικά με την αγορά γυαλιών ηλίου και στράφηκε στο διαδίκτυο με τις αμφίβολης ποιότητας και τιμών, οι πωλήσεις του οποίου «εκτοξεύθηκαν», με συνέπεια να χάσουμε μεγάλο μέρος της δουλειάς μας. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τους φακούς επαφής, κι έτσι δύο πολύ σημαντικά κομμάτια της εργασίας μας περιορίστηκαν σε σημαντικό βαθμό.
Το θετικό, από την άλλη, ήταν ότι - λόγω της μεγάλης πτώσης του τζίρου - οι συνάδελφοι, μην μπορώντας να αντεπεξέλθουν και στις παράλογες απαιτήσεις του ΕΟΠΥΥ για σύμβαση, συσπειρώθηκαν, αντέδρασαν και αντιστάθηκαν, αποδεικνύοντας ότι ο κλάδος λαμβάνει κοινές και τολμηρές αποφάσεις για την αυτόνομη λειτουργία του. Γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις για τον κλάδο μας!

Ο ΣΟΟΒΕ τι ενέργειες έχει κάνει για την προάσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων σας και την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου;
Ο ΣΟΟΒΕ, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία και θέλοντας να επικοινωνήσει πανελλαδικά με τους συναδέλφους, συγκέντρωσε πάνω από 1.500 δηλώσεις τους ότι δεν επιθυμούν να εξαρτώνται από οποιαδήποτε σύμβαση, τις οποίες και χρησιμοποίησε ως υπαρκτό στοιχείο και όχι προφορικά, στα αρμόδια υπουργεία και τους κατά τόπους Οργανισμούς Υγείας.

Πιστεύτε ότι η ίδρυση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών - Οπτομετρών Ελλάδος (ΟΣΟΟΕ) θα βοηθήσει στη σύσφιξη των σχέσεων των οπτικών και την προάσπιση των συμφερόντων τους;
Ένα όραμα πολλών ετών, η δημιουργία της Ομοσπονδίας, μπόρεσε να πραγματοποιηθεί το 2018, με βασικό συντελεστή τον ΣΟΟΒΕ και τη συμμετοχή άλλων πέντε συλλόγων, Αχαΐας (Σ.Ο.Ο.Ν.Α.), Δωδεκανήσου (Σ.Ο.Ο.Ν.ΔΩ.), Θεσσαλίας (Σ.Ο.Ο.ΘΕΣ.), Σερρών (Σ.Ο.Ο.ΣΕ.) και βεβαίως τον πανελλαδικό Σύλλογο Οπτικών-Οπτομετρών Ελλάδος (Σ.Ο.Ο.Ε.) Έτσι, όλοι οι συνάδελφοι που ανήκουμε σε τοπικούς και περιφερειακούς συλλόγους είμαστε ενωμένοι κάτω από την «ομπρέλα» της Ομοσπονδίας και κάθε γνώμη που ακούγεται μεταφέρεται πλέον άμεσα σε όλους, ώστε ενωμένοι να προγραμματίζουμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας και για το μέλλον του κλάδου μας.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να προσκαλέσω όλους τους συναδέλφους να ανταποκριθούν και να προσχωρήσουν στους συλλόγους που απαρτίζουν την Ομοσπονδία μας, αλλά να δημιουργήσουν και νέους συλλόγους κατά νομούς/περιφέρειες και να ενταχθούν "κάτω από την ομπρέλα " της Ομοσπονδίας, γιατί όπως προ είπα, μόνο ενωμένοι μπορούμε να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις για τον κλάδο μας.
Εμείς είμαστε στη διάθεσή τους για κάθε τεχνική βοήθεια.

Η καμπάνια ενημέρωσης του ΣΟΟΒΕ με κεντρικό σύνθημα «Προστατέψτε τα Μάτια σας» έχει γίνει πλέον θεσμός στη Βόρεια Ελλάδα. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτήν την καμπάνια ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού, καθώς και εάν προτίθεστε αυτές τις δράσεις να τις επεκτείνετε και στην υπόλοιπη χώρα, σε συνεργασία με τους άλλους συλλόγους και φορείς.
Όντως η καμπάνια του ΣΟΟΒΕ «Προστατέψτε τα Μάτια σας» έχει καταστεί θεσμός στη Β. Ελλάδα, καθώς λειτουργεί για 7η συνεχή χρονιά, φροντίζοντας, μέσω πολλαπλών δράσεων, να ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για την πρόληψη και την προστασία των ματιών του.
Όσον αφορά το ερώτημά σας για επέκταση της δράσης στην υπόλοιπη χώρα, είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε κάθε σύλλογο, σε κάθε νομό, να κάνει αντίστοιχες κινήσεις, κάτι που νομίζω ότι επιβάλλεται, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η σπουδαιότητα του λειτουργήματος του Οπτικού.

Το... καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος, κυρία Αποστολίδου. Και τώρα, τι γίνεται με τον ΕΟΠΥΥ; Ποιες οι κινήσεις στο προσκήνιο και στο... παρασκήνιο των εξελίξεων;
Η εξέλιξη στο θέμα του ΕΟΠΥΥ θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις που δρομολόγησε η Ομοσπονδία μας με τους αρμόδιους. Οι θέσεις μας είναι οι ίδιες, αλλά οι διεκδικήσεις μας για το μέλλον του κλάδου μας και την αναβάθμιση των αυτονόητων δικαιωμάτων μας, μεγάλες. Μετά από τις συναντήσεις μας, θα ακολουθήσουν γενικές συνελεύσεις, ώστε να ενημερώσουμε όλους τους συναδέλφους για τα τεκταινόμενα και να πάρουμε κοινές αποφάσεις.
Οι οπτικοί αποφασίζουν για το μέλλον τους και όχι τα σωματεία, εμείς απλώς λειτουργούμε ως συνδετικός κρίκος.

Κυρία Αποστολίδου, κλείνοντας τη συνέντευξή μας, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;
Ναι, κάτι πολύ σημαντικό, που είναι απόρροια όλων των προηγουμένων που συζητήσαμε. Η Ομοσπονδία μας και οι σύλλογοί της πήραν μια σημαντική απόφαση, να διοργανώσουν την 1η Έκθεση Οπτικών στη Θεσσαλονίκη, στις 16 & 17 Νοεμβρίου. Εδώ πρέπει να σας πω ότι η ανταπόκριση των συναδέλφων Οπτικών-Οπτομετρών, πανελλαδικά, αλλά και των Εισαγωγέων-Κατασκευαστών Οπτικών Ειδών, είναι εντυπωσιακή!
Περισσότερες πληροφορίες για συμμετοχές οι συνάδελφοι μπορούν να λάβουν από τη γραμματεία οργάνωσης των Σεμιναρίων και της Εμπορικής Έκθεσης, καλώντας στους τηλεφωνικούς αριθμούς 2310 226250, 2310 219407 ή μπαίνοντας στο www.premium-events.gr
1st Hellenic OpticaL Fair Prosklisi
Κυρία πρόεδρε, συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας αυτή ως ΣΟΟΒΕ, αλλά και για την ιδιαίτερη κινητικότητα που δείχνει η Ομοσπονδία σας (ΟΣΟΟΕ). Μια πρωτοβουλία που πιστώνεται τόσο σε εσάς, όσο και στον κ. Θωμάγγελο Μιχαλάκη,  πρόεδρο της Ομοσπονδίας σας, και πρόεδρο του Συλλόγου Οπτικών και Οπτομετρών Νομού Δωδεκανήσων  (ΣΟΟΝΔΩ). 

D.S. PARTY SOOBE
Το Δ.Σ. του Σ.Ο.Ο.Β.Ε στο Summer Party 2019, για την εκστρατεία ενημέρωσηςτου κοινού με κεντρικό slogan «Προστατέψτε τα μάτια σας»! 
Από αριστερά: Δημήτρης Κριεζής, Ελένη Πελεκίδου, Αλεξάνδρα Αποστολίδου, Έλενα Ποπέσκου, Δημήτρης Ζάννης, Απόστολος Θεμελής, Κωνσταντίνος Σταμάτης.

04 IMG 7463Φωτό από την συνέντευξη τύπου για την καμπάνια "Φοράω Φακούς". Από αριστερά: Κώστας Παππάς, Ζέτα Μπίθαρη, Ευγενία Κωνσταντακοπούλου, Κώστας Μπακλατζής, Γιώργος Κουζούμης, Σεραφείμ Τουρλίδας, Αλεξάνδρα Αποστολίδου.

IMG 7387Από αριστερά: Αδάμ Παπαδιαμαντόπουλος και Γιώργος Κουζούμης της Optical Papadiamantopoulos, Αλεξάνδρα Αποστολίδου και Κώστας Παππάς της Bausch & Lomb.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4