Βαρυσήμαντη Συνέντευξη του Προέδρου της Ομοσπονδίας Οπτικών-Οπτομετρών Θωμάγγελου Μιχαλάκη

Ερ.: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ κύριε Μιχαλάκη, στα πλαίσια της πράγματι πολύ επιτυχημένης διοργάνωσης, της 1ης Έκθεσης Οπτικής και Οπτομετρίας αλλά και του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδας (ΟΣΟΟΕ) στη Θεσσαλονίκη και με αφορμή την εισήγησή σας σε αυτό, θα θέλαμε να σας θέσουμε κάποιες ερωτήσεις.
Στην εισήγησή σας λοιπόν αναφέρατε ότι: “Με γοητεύει να στοιχηµατίζω στην ανατροπή - υπό προϋποθέσεις- του status quo στην επιχειρηµατικότητα και στην επιστήµη”. Μπορείτε να μας το διευκρινίσετε;
NEO D.S OSOOE 484X252 copy
Θωμάγγελος Μιχαλάκης, Πρόεδρος Ο.Σ.Ο.Ο.Ε.:
Κύριε Ασημακόπουλε, όντως με γοητεύει να “στοιχηµατίζω” στην ανατροπή του status quo στην επιχειρηµατικότητα και στην επιστήµη. Κάποιες φορές όμως, όπως ανέφερα στο Συνέδριο, θεωρώ ότι η καλύτερη στρατηγική είναι µια ενεργητική διατήρηση του status quo.
Αυτό σημαίνει: Να αξιοποιείς τις ευκαιρίες μέσα από την υπάρχουσα δομή, κάνοντας έξυπνες αναπροσαρµογές. Να αναζητάς το Αρχιµήδειο σηµείο. Εκείνο δηλαδή, στο οποίο το ρίσκο είναι χαµηλό και η απόδοση µεγάλη.

Ερ.: Ποιό είναι αυτό το Αρχιμήδειο σημείο στον Οπτικό κλάδο και που αναφέρεστε;
Στην ίδρυση της Ομοσπονδίας φυσικά.
Διαθέτουμε μία αξιόλογη ηγετική ομάδα, μία δεξαμενή εκατοντάδων ενεργών μελών σε όλη τη χώρα, νέους με όρεξη να προσφέρουν αλλά και μεγαλύτερους με εξαιρετική εμπειρία συναδέλφους. Με πιστοποιημένη μόρφωση, ανοικτούς στον εποικοδομητικό διάλογο και με αδιαμφισβήτητη ικανότητα σκέψης και λόγου, που είναι σε θέση να καθορίσουν σε σηµαντικό βαθµό τους κανόνες του παιχνιδιού μακριά από κρατικές παρεμβάσεις και από εξαρτήσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, τις οποίες έχουμε ήδη πληρώσει ακριβά σε αυτή τη χώρα.
IMG 7947
Ερ.: Και ποιοί είναι οι λόγοι που σας βρίσκουν αντίθετο στη σύσταση του ΝΠΔΔ;
Ο βασικότερος λόγος είναι η κρατική Εποπτεία.
Τα νομικά πρόσωπα που διέπονται, ως προς τη σύσταση και λειτουργία τους, από το δημόσιο δίκαιο έχουν κατά κανόνα ως αποστολή τους την άσκηση δημόσιας εξουσίας και σε κάθε περίπτωση την επίτευξη των σκοπών “δημοσίου χαρακτήρα”.
Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τα Διοικητικά τους Συμβούλια έχουν πολλές φορές μετατραπεί στη χώρα μας σε όργανα εξυπηρέτησης των εκάστοτε κυβερνώντων και σε κρατικοδίαιτες ομάδες πελατειακών σχέσεων για την εξασφάλιση του κομματικού και προσωπικού συμφέροντος.
Όλοι όσοι ακραιφνώς λοιπόν υποστηρίζουν την "ενεργοποίηση" του ΝΠΔΔ, θέτουν τον κλάδο σε κίνδυνο:
α. να μετατραπεί εύκολα σε εστία κομματικών συναλλαγών κι εξυπηρετήσεων
β. να τεθεί το επάγγελμα μας "υπό κρατική εποπτεία”.
IMG 8231
Ερ.: Και με τον διακαή πόθο του ΕΟΠΥΥ για την υπογραφή σύμβασης με τους Οπτικούς, τι θα συμβεί αν ίδρυθεί το ΝΠΔΔ;
Αυτοί που διαπραγματεύτηκαν τη σύστασή του ΝΠΔΔ ίσως δεν διάβασαν ποτέ αυτό που αναφέρει η πρώτη κιόλας παράγραφος του 1ου άρθρου του νόμου 4486/7.8.2017:
"Συστήνεται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), με την επωνυμία «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΠΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΠΤΟΜΕΤΡΩΝ Ν.Π.Δ.Δ.», το οποίο υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργού Υγείας"!
Δεδομένου δε, ότι και ο ΕΟΠΥΥ είναι ΝΠΔΔ, και μάλιστα Οργανισμός δημόσιου χαρακτήρα διοικούμενος από πρόσωπα που διορίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω του αρμοδίου Υπουργού, δεν αντιλαμβάνονται οι υποστηρικτές του Ν.Π.Δ.Δ. ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις της αμεροληψίας, της αντικειμενικότητας και της αμεσότητας με τα ζητήματα του κλάδου μας;
Ο εκάστοτε Υπουργός θα διορίζει τους “εκλεκτούς” του και εμείς οι κατά τα άλλα ελεύθεροι επαγγελματίες τι θα κάνουμε;
Η επιβολή, από το Υπουργείο και τον ΕΟΠΥΥ, της εκτέλεσης των συνταγών με voucher, ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της σύστασης του ΝΠΔΔ, δεν τους έχει ακόμα προβληματίσει;
Ή μήπως δεν τους φτάνει ο νόμος περί εποπτείας οφθαλμιάτρων στην άσκηση της Οπτομετρίας κι επιθυμούν και την υπουργική εποπτεία;
IMG 8237
Ερ.: Έστω ότι ιδρύεται το Ν.Π.Δ.Δ. Οπτικών, η βιωσιμότητά του πώς μπορεί να υπάρξει;
Πολύ καλή ερώτηση. Και απαντώ: για ποιό λόγο ένας σύλλογος, αυτοαπασχολούμενων ιδιωτών, μη χρηματοδοτούμενος από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, να εξαρτάται από το δημόσιο;
Πληρώνουμε ένα “σκασμό” φόρους για να συντηρείται ευπρεπώς και να μπορεί να λειτουργεί στοιχειωδώς το δημόσιο και ορισμένοι ακόμα διαπραγματεύονται την ενεργοποίηση του ΝΠΔΔ για να τους δίνουμε ακόμα πιο πολλά, αλλά και την άμεση δυνατότητα άμεσου ελέγχου.
Για τέτοια ανωμαλία μιλάμε. Τα ενοίκια, τα λειτουργικά έξοδα, τις αμοιβές των διοικητικών υπαλλήλων, τα μέλη των Συμβουλίων και τις μετακινήσεις τους σε κεντρικό και σε περιφερειακό επίπεδο ποιός θα τα πληρώνει;
IMG 8327
Ερ.: Είδαμε ότι ένα σημαντικό κεφάλαιο του σχετικού νόμου έχει να κάνει με τις ποινές των “παραβατών” οπτικών. Εσείς πώς το σχολιάζετε;
Τώρα μάλιστα … Είναι δυνατόν το 1/3 των άρθρων της σύστασης του ΝΠΔΔ να αφορά διώξεις και ποινές; Σε ποιές εποχές ζούμε; Σύμφωνα με τα άρθρα 83 και 84 του "ευτυχώς ανεφάρμοστου" νόμου περί ΝΠΔΔ, το Πειθαρχικό του Συμβούλιο, που θα συγκροτείται από τον Υπουργό Υγείας, θα μπορεί να επιβάλλει ακόμη και χρηματικό πρόστιμο. Το Συμβούλιο αυτό θα προκύπτει δε μετά από κλήρωση (!!!) μελών που έχει διορίσει (!!!) το ΔΣ. Άρα μπορεί να λαμβάνει μέρος σε αυτό ακόμα κι ο ιδιοκτήτης του απέναντι καταστήματος του συναδέλφου που διώκεται!

Ερ.: Και με τις χορηγήσεις Αδειών Λειτουργίας Οπτικών Καταστημάτων τι γίνεται;
Οι “οπισθοφύλακες” της ΠΕΟΟ, χωρίς την παραμικρή αιδώ, έχουν αποδεχτεί και συνυπογράψει με τον πρώην Υπουργό Υγείας Α. Ξανθό και τον Αναπληρωτή του Π. Πολάκη το άρθρο 78 του νόμου, που αναφέρει ξεκάθαρα ότι: οι κάτοχοι άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, επ’ ονόματί τους, καταστήματος οπτικών ειδών θα μπορούν να είναι τακτικά μέλη του ΝΠΔΔ - δηλαδή δεν θα είναι απαραίτητο να διαθέτουν πτυχίο Οπτικού!!!
Με ποια επιστημονική κατάρτιση, δε, τα μέλη του ΔΣ του ΝΠΔΔ θα αποφασίζουν αν σε κάποιο συνάδελφο θα πρέπει να του χορηγηθεί η άδεια λειτουργίας ή να του επιτραπεί η εγγραφή του στο μητρώο καταστημάτων;
Ερ.: Με τους Συλλόγους τι πρόκειται να γίνει;
Εξηγώ πολύ απλά:
Άρθρο 82: η κεντρική διοίκηση του ΝΠΔΔ, που θα βρίσκεται στην Αθήνα, θα έχει τη γενική εποπτεία και στην επαρχία και θα ιδρυθούν Περιφερειακά Τμήματα.
Όμως: Ο αριθμός των Περιφερειακών Τμημάτων - συμπληρώνει ο νομοθέτης - δεν δύναται να υπερβαίνει τον αριθμό των Περιφερειών της χώρας με έδρα την πόλη που εδρεύει η αντίστοιχη Περιφέρεια.
Πρωτάκουστο! Στα ΝΠΔΔ των γιατρών, δικηγόρων, φαρμακοποιών κλπ, υπάρχουν Σύλλογοι σε κάθε πόλη.
Πληροφοριακά λοιπόν, και χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις γεωγραφίας: Το μπλε στο χάρτη είναι Θάλασσα.
Και θα αναφερθώ στο παράδειγμα της περιοχής μου, ως Ρόδιος και Πρόεδρος του ΣΟΟΝΔΩ. Έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η Σύρος. Η πτήση από Αθήνα για Νέα Υόρκη διαρκεί 11 ώρες.
Για να πας στη Σύρο από τη Ρόδο θέλεις 12 ώρες ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς μόνο με ανταπόκριση...άγνωστο σε πόσες ώρες. Έχω δε συναδέλφους-μέλη στην Κάρπαθο, Κάλυμνο, Κω, Λέρο κλπ., στην άγονη γραμμή δηλαδή (που δεν μου αρέσει να την λέω έτσι, γιατί για μένα υπάρχουν μόνο άγονα μυαλά κι όχι γραμμές), τι θα κάνουν; θα διακτινιστούν;
Το δε άρθρο 93 δια του ιδίου νόμου αναφέρει ότι:
Περιφερειακά Τμήματα που αριθμούν λιγότερα από 50 μέλη και συνορεύουν γεωγραφικά θα ενοποιηθούν.
“Παίζεται” λοιπόν και αν θα έχουμε έδρα τη Σύρο. Πάμε για Μυτιλήνη.
Ο νόμος λοιπόν 4486 για το ΝΠΔΔ, με τη σημερινή του μορφή δηλαδή και με λίγα λόγια μας ακυρώνει σαν Σύλλογο.
Τέλος, ας μας απαντήσουν οι περίφημοι διαπραγματευτές του κλάδου. Γνώριζαν ή όχι ότι υπάρχει λίστα που υπογράφουν εκατοντάδες συνάδελφοι ενάντια στη σύσταση του Νομικού Προσώπου;
IMG 7828
Ερ.: Με την αναγνώριση των πτυχίων των Οπτικών-Οπτομετρών, τι γίνεται;
Η σύσταση του ΝΠΔΔ, μετά την κατάθεση της πρότασης της ΠΕΟΟ, τον Αύγουστο του 2017, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων Συλλόγων, μπλοκάρει και απαξιώνει νέους και αξιόλογους πτυχιούχους του εξωτερικού. Πολλοί από αυτούς διαθέτουν δε και μεταπτυχιακές σπουδές.
Εδώ και 2 χρόνια περίπου, το ΣΑΕΠ δεν συστήνει επιτροπές για την αναγνώριση, γιατί ο νόμος αναφέρει ότι τα πτυχία πρέπει να ελεγχθούν από τη διοίκηση του ΝΠΔΔ η οποία δεν υπάρχει, δεν υφίσταται!!!
Οι καθυστερήσεις του ΣΑΕΠ λόγω ΝΠΔΔ έχουν ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις για τους ενδιαφερόμενους, αφού δυσχεραίνεται η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας και παρακωλύεται το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος, που έχει σαν αποτέλεσμα οι απόφοιτοι Οπτικής-Οπτομετρίας του εξωτερικού να αντιμετωπίζουν σοβαρά βιοποριστικά ζητήματα στη χώρα μας. Έλεος! Αυτοί οι νέοι συνάδελφοι μπορούν να εργαστούν στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και όχι στην πατρίδα τους!!  Έχουμε δεχτεί δεκάδες e-mail και τηλεφωνήματα από απόφοιτους και γονείς.
Φαίνεται ότι στη "Γερουσία" του κλάδου δεν αρέσει η κριτική. Με κάθε τίμημα επιδιώκει το ΝΠΔΔ, προκειμένου να ικανοποιήσει προσωπικές ατζέντες και να επικρατήσει στο χώρο.
Σύντομα θα λογοδοτήσει.
IMG 8240
Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας και τις πολύτιμες πληροφορίες που μας δώσατε.
Εγώ ευχαριστώ, κύριε Ασημακόπουλε, για το βήμα που μου δίνετε, για να επικοινωνήσω με τους συναδέλφους σε όλη τη χώρα.
Κλείνοντας θέλω να προσθέσω κάτι ακόμα.
Αυτός που αγαπά την αξιοκρατική ανάπτυξη των παραγωγικών ανθρώπων, "αρρωσταίνει" σε οποιαδήποτε διαμορφωτική παρέμβαση του κράτους στην αγορά, ακόμη και για φαινομενικά αγαθό σκοπό. Με άλλα λόγια, "Αγαθή παρέμβαση του κράτους στην αγορά δεν υπάρχει".
Με όλους όσους ιδρύσαμε την Ομοσπονδία και με τα μέλη της σημερινής διοίκησης (από επτά διαφορετικά μέρη της χώρας, γεγονός ιστορικά πρωτοφανές), που έχω την τιμή να εκπροσωπώ, μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα, θέλουμε Συλλόγους ανοιχτούς, θέλουμε Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς κοινωνικές και κομματικές περιχαρακώσεις, χωρίς έμμισθες θέσεις.
IMG 8241

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Οπτικών, Οπτομετρών Ελλάδας: ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΘΩΜΑΓΓΕΛΟΣ- Πρόεδρος, ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Αντιπρόεδρος, ΤΑΥΤΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ-Γ.Γραμματέας, ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ- Αναπληρωτής Γ.Γραμματέας, ΔΑΡΒΙΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ- Ταμίας, ΝΤΕΒΕΤΖΗΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ- Αναπληρωτής Ταμίας, ΧΑΤΖΗΣΥΜΕΩΝ ΣΥΜΕΩΝ-Κοσμήτορας

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4