Οι Επιπτώσεις από τον Κορονοϊό και οι Προτεινόμενες λύσεις. Άρθρο του Θωμάγγελου Μιχαλάκη, Προέδρου της Ομοσπονδίας Οπτικών.

Η κρίση που βιώνει ολόκληρος ο πλανήτης λόγω της πανδημίας Covid-19 έχει ανατρέψει μία σειρά από δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συστημάτων υγείας κι έχει αναδείξει τη σημασία ενός ορθολογικού τρόπου λήψης των αποφάσεων στον τομέα της οικονομίας.

Αδιαμφισβήτητα τα αντανακλαστικά των αρμόδιων φορέων και της επιστημονικής μας κοινότητας λειτούργησαν με επιτυχία. 
Ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμη τη διάρκεια της παραμονής μας στο σπίτι, το τελικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής, τις προοπτικές και τις δυνατότητες ανάκαμψης.

Πρώτο μέλημα για το ΔΣ της Ομοσπονδίας μας είναι η πραγματοποίηση γρήγορων ενεργειών προκειμένου να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι αρνητικές επιπτώσεις από την παύση της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων μας. Πρέπει να μείνουμε όρθιοι για την επόμενη μέρα. Όσο δύσκολο, ακόμη και κυνικό, και αν ακούγεται, οφείλουμε να σχεδιάσουμε από τώρα τις δράσεις μας προκειμένου να επανατοποθετηθούμε σαν κλάδος στη νέα πραγματικότητα που αναμφίβολα θα διαμορφωθεί.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη για να εντοπίσει κανείς κάποια θέματα που η επίλυση τους θα αποδώσει σημαντικά μελλοντικά οφέλη. Με πρώτο και βασικότερο αυτό της ένταξης των γυαλιών οράσεως (σκελετών και οφθαλμικών φακών), των φακών επαφής, των υγρών καθαρισμού και συντήρησης και των βοηθημάτων χαμηλής όρασης στο καθεστώς του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ του 6%, όπως αυτός ισχύει για πολλά, εξίσου απαραίτητα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα .

Ο ΦΠΑ που σαν οπτικοί οπτομέτρες είμαστε υποχρεωμένοι και σε βάρος του καταναλωτή, να εισπράξουμε και να αποδώσουμε, για τα προϊόντα αλλά και τις υπηρεσίες μας είναι 24%, που είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής έναντι των περισσότερων επαγγελμάτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας!

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφέρει κανείς ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων Ευρωπαϊκών κρατών έχει επιβάλει εξαιρετικά μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα οπτικά είδη (ενδεικτικά: 4% στην Ιταλία, 10% στην Ισπανία)

Ας μου επιτραπεί η ακόλουθη παρατήρηση: 
Η υγεία των ματιών, τα μέσα αντιμετώπισης των προβλημάτων όρασης, της πολυτιμότερης των αισθήσεων, που διαθέτει ένα κατάστημα οπτικών, θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ως είδη πρώτης ανάγκης κι όχι πολυτελείας!

Η αναγκαιότητα χρήσης τόσο των γυαλιών οράσεως όσο και των φακών επαφής είναι σε όλους γνωστή. Τα δε βοηθήματα χαμηλής όρασης απευθύνονται σε ανθρώπους που βρίσκονται στα όρια της νομικής τύφλωσης!
IMG 8323
Photo: Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών Οπτομετρών Ελλάδος 

Η μείωση του ΦΠΑ:

• θα επιφέρει πτώση των τιμών, γεγονός που θα ωφελήσει πρωτίστως τους διοπτροφόρους ασθενείς.

• καθιστά λιγότερο "ελκυστική" τη φοροδιαφυγή.

• θα αποτελέσει ένα μέτρο άμεσης ανάκτησης εσόδων, σε μία τεράστια προσπάθεια ανάκαμψης, πολύ κρίσιμη μετά το άνοιγμα των καταστημάτων μας.

Η Ομοσπονδία μας μέσω του νομικού της συμβούλου έχει ήδη υποβάλει σχετικό αίτημα στα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου το συγκεκριμένο θέμα να εξεταστεί άμεσα και να ληφθούν το συντομότερο οι σχετικές αποφάσεις.

Ελπίζουμε η πολιτεία να ανταποκριθεί και να πράξει τα δέοντα.

Με εκτίμηση,
THOMAGELOS 360X252
Θωμάγγελος Μιχαλάκης 
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών Οπτομετρών Ελλάδος (ΟΣΟΟΕ)

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Έκθεση εικόνων

View the embedded image gallery online at:
https://www.orasisonline.gr/enimerwsi/item/1539-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD.html#sigProId9043bb0456
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4