Ο «γάμος» των Essilor και Luxottica δεν έφερε ευτυχία

Μια συγχώνευση μεταξύ ισχυρών ομίλων επί ίσοις όροις αποτελεί συνταγή για αποτυχία είχε υποστηρίξει λίγο έως πολύ η McKinsey & Co, κάτι που επιβεβαιώνεται από τον προβληματικό «γάμο» των ομίλων οπτικών ειδών Essilor και Luxottica. Μια ισότιμη συμφωνία μεταξύ κολοσσών «τυπικά οδηγεί σε σύγχυση και πλήττει την αξιοπιστία τους, παραθέτοντας εμπόδια στη σύγκλιση των δραστηριοτήτων τους», είχε γράψει σε μελέτη της η διεθνής εταιρεία συμβούλων το 2011.

Παραδόξως, η συμβουλευτική εταιρεία παρέχει τις υπηρεσίες της και στη γαλλική Essilor και στην ιταλική Luxottica για την ολοκλήρωση της μεταξύ τους συγχώνευσης, που όμως δεν φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά. Ο ιδρυτής της Luxottica Λεονάρντο ντελ Βέκιο και το αφεντικό της Essilor Ουμπέρ Σανιέρ, αφού κατέληξαν σε συμφωνία 53 δισ. δολαρίων το 2017, βρίσκονται σήμερα σε έντονη αντιπαράθεση. Η επενδυτική εταιρεία του 83χρόνου Ντελ Βέκιο, Delfin, έχει προσφύγει στο Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο με κατηγορίες για την παραβίαση των όρων συγχώνευσης από την Essilor.
Hubert SAGNIERES  Del Vecio O.K 2
Όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg, οι κ. Ντελ Βέκιο και Σανιέρ έχουν αναλάβει καθήκοντα προέδρου και αντιπροέδρου, αντιστοίχως, στη νέα εταιρεία που έχει συνδυασμένες πωλήσεις 16 δισ. ευρώ και 150.000 υπαλλήλους. Βέβαια, ο Ντελ Βέκιο είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με μερίδιο 32%, αντανακλώντας και τη βαρύνουσα σημασία που έχει ο όμιλος για τον ίδιο.

Η Luxottica ήταν, ούτως ή άλλως, έργο ζωής για τον Ντελ Βέκιο, σε αντίθεση με τον 63χρόνο Σανιέρ, που είχε αναλάβει πιο απρόσωπο ρόλο ως επικεφαλής της εισηγμένης Essilor.

Οι σχέσεις των δύο ανδρών επιβεβαιώνουν πως σε συγχωνεύσεις ισχυρών ομίλων επί ίσοις όροις προκαλούνται εντάσεις, καθώς η μια πλευρά συγκρούεται με την άλλη σε καίρια ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης. Αυτό είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη συγχώνευση Essilor και Luxottica, με τον έναν να κατηγορεί τον άλλον πως υπερβαίνει τα όρια των καθηκόντων του. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποφασιστεί σε ποιον θα αναθέσουν καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, με αποτέλεσμα να καλλιεργείται αβεβαιότητα, που είναι δυσάρεστη για επενδυτές και εργαζομένους. Οι μετοχές του νέου ομίλου έχουν χάσει το 22% της αξίας τους από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε υλοποιήθηκε η συμφωνία.

Επί του παρόντος, η EssilorLuxottica παραμένει εταιρεία συμμετοχών με τις δύο ξεχωριστές οντότητες κάτω από την ομπρέλα της. Παραδείγματος χάριν, υπάρχουν δύο οικονομικοί διευθυντές. Μπορεί αυτή η λύση να θεωρείται αποτελεσματική. Ομως, αρχικός στόχος της συγχώνευσης ήταν να επιτευχθούν συνέργειες έως και 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να υλοποιείται στο άμεσο μέλλον ή και ποτέ.

Μια λύση θα ήταν να ανατεθεί η διοίκηση της εταιρείας συμμετοχών σε έναν διευθύνοντα σύμβουλο που θα είναι αποδεκτός τόσο από τον Ντελ Βέκιο όσο και από την Essilor. Πιθανή λύση – αν και δαπανηρή, περίπλοκη και οπισθοδρομική – θα ήταν επίσης να ματαιωθεί η συγχώνευση. Διαφορετικά, ο Ντελ Βέκιο μπορεί να εξετάσει ακόμη και ένα «πραξικόπημα», δεδομένου ότι η συμφωνία για ισότιμη διαχείριση λήγει την άνοιξη του 2021. Βέβαια, είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τότε. Αναλυτές της γαλλικής τράπεζας Societe Generale θεωρούν πιθανότερη μια εξ ολοκλήρου εξαγορά από την Delfin του Nτελ Βέκιο.

Πηγή: kathimerini

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4