Νυχτερινή Όραση; Επιστημονική Φαντασία ή Πραγματικότητα;

Θυμάστε τον Riddick; Σε μια σειρά ταινιών επιστημονικής φαντασίας, Pitch Black (2000), The Chronicles of Riddick (2004) και Riddick (2013), ο Vin Diesel έπαιξε τον ηγετικό χαρακτήρα Richard Riddick, ο οποίος μπορούσε να δει καθαρά στο σκοτάδι, ενώ φόραγε γυαλιά ηλεκτρο-συγκόλλησης στο φως της ημέρας για να προστατέψει τα μάτια του. Οι άνθρωποι πάντα ήθελαν να έχουν τη δυνατότητα να δουν τη νύχτα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν στη νυχτερινή όραση. Τα αναπτυγμένα νανοσωματίδια που κατασκευάζονται από πρωτεΐνες λεκτίνης, οι οποίες, όταν παραδίδονται στα μάτια των ποντικών, επέτρεψαν στα ποντίκια να ανιχνεύσουν οπτικά τα μεγαλύτερα μήκη κύματος υπέρυθρου φωτός, τα ελαφριά στρατιωτικά νυκτερινά πεδία χρησιμοποιούν για να δουν την ενέργεια που εκπέμπεται από τα περισσότερα ζωντανά αντικείμενα.
Riddick
Σε εργαστηριακές δοκιμές, προσδιορίστηκε ότι τα νανοσωματίδια που ουσιαστικά προσκολλήθηκαν στα κύτταρα φωτοϋποδοχέα στον αμφιβληστροειδή, επέτρεψαν στα ποντίκια να διαφοροποιήσουν μεταξύ διαφορετικών μορφών φωτός εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας (NIR). Η ικανότητα να βλέπει κανείς κανονικά παρέμεινε ανεπηρέαστη και η προστιθέμενη ικανότητα να βλέπεις το φως NIR έμενε μακριά μετά από δύο εβδομάδες.

Ανυπομονούμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η ανακάλυψη και αυτή η διαδικασία και αν θα χρησιμοποιηθεί κάποια μέρα για να βοηθήσει με την οδήγηση τη νύχτα ή να εργάζεται σε σκοτεινούς χώρους όπως τα ορυχεία κλπ.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τα ευρήματα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης. University of Massachusetts Medical School.

Πηγή: The Optical Vision Site

By Daniel Feldman

Η φωτογραφία είναι μια ευγενική προσφορά της Universal Pictures

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4