Back to School και Παιδική Όραση: Άρθρο του Καθηγητή Οφθαλμολογίας Κων. Καραμπάτσα

Πότε το παιδί  πρέπει να δει έναν παιδο-οφθαλµίατρο;
O ετήσιος οφθαλµολογικός έλεγχος στα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι απαραίτητος για την έγκαιρη διάγνωση προβληµάτων όρασης. Τα ακόλουθα συµπτώµατα θα πρέπει να οδηγήσουν τους γονείς στο να εξεταστεί το παιδί τους από παιδο-οφθαλµίατρο σύντοµα.

ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑΣ Back to School 02 850x565 Όταν υπάρχει έκδηλος στραβισµός. Ο στραβισµός (απόκλιση της φυσιολογικής ευθυγράµµισης των µατιών) χρειάζεται να ελεγχθεί από οφθαλµίατρο το συντοµότερο δυνατόν και να προταθεί η κατάλληλη αγωγή (γυαλιά, χειρουργική διόρθωση ή θεραπεία κάλυψης για αποφυγή τεµπέλικου µατιού / αµβλυωπίας).

Όταν ένα παιδί παραπονιέται για την όρασή του δεν πρέπει να το αγνοούµε. Ο παιδο-οφθαλµίατρος είναι σε θέση να καθορίσει αντικειµενικά αν υπάρχει πρόβληµα όρασης και να σας συµβουλεύσει αν χρειάζεται γυαλιά επειδή πραγµατικά τα έχει ανάγκη και όχι επειδή φοράει το αδελφάκι του ή ένας φίλος του.

Όταν γυρίζει τα µάτια του σε ακραίες θέσεις, κάνει περίεργες κινήσεις µε τα µάτια του ή σφίγγει τα µάτια του όταν προσπαθεί να δει. Αυτά είναι συµπτώµατα θολής όρασης σε ένα παιδί. 

Όταν το παιδί κλείνει το ένα µάτι στο διάβασµα ή στον ήλιο. Αυτό σηµαίνει συνήθως ότι ο εγκέφαλος προσπαθεί να καθαρίσει µια θολή εικόνα από το ένα µάτι ή ότι τα µάτια δεν είναι ευθυγραµµισµένα.

Όταν το παιδί διαµαρτύρεται ότι βλέπει «διπλά». Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να γίνει εξέταση από οφθαλµίατρο άµεσα. Η διπλωπία µπορεί να είναι ένδειξη σοβαρών νευρολογικών καταστάσεων που σχετίζονται µε τα εγκεφαλικά νεύρα που ελέγχουν τις κινήσεις των µατιών. 

Όταν το παιδί κρατάει τα βιβλία πάρα πολύ κοντά. Αν και αυτό µπορεί απλά να είναι µια κακή συνήθεια, µπορεί επίσης να είναι ένδειξη διαθλαστικών ανωµαλιών (συνήθως µυωπίας ή αστιγµατισµού).

Όταν εκδηλώνονται προβλήµατα µαθησιακών δυσκολιών στο σχολείο / όταν ξαναδιαβάζει αρκετές φορές κάτι µέχρι να το κατανοήσει. Σε ορισµένες περιπτώσεις η κακή συµπεριφορά ή η διάσπαση προσοχής µπορεί στην πραγµατικότητα να είναι αποτέλεσµα προβληµάτων όρασης που µπορούν να αναδειχθούν µετά από κατάλληλο οφθαλµολογικό έλεγχο.

Όταν το παιδί διαµαρτύρεται για πονοκεφάλους. Σε ένα παιδί οι πονοκέφαλοι µπορεί να οφείλονται σε διάφορα ιατρικά προβλήµατα, συναισθηµατικές καταστάσεις, φάρµακα, αλλεργίες κ.τ.λ. Ωστόσο, η κακή όραση και προβλήµατα στα µάτια αποτελούν επίσης συχνή αιτία πονοκεφάλων. Εάν το παιδί σας παραπονιέται για συχνούς πονοκεφάλους, είναι καλό να επισκεφτείτε παιδο-oοφθαλµίατρο και παιδίατρο.


KARABATSAS PROFILE
Γράφει ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας,
Χειρουργός - Οφθαλμίατρος
Δρ. Κωνσταντίνος Καραμπάτσας.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4