Τα Επτά Συμπτώματα του Καταρράκτη


Άρθρο του: Dr. Γεώργιος Μαρκέτος M.D Οφθαλμίατρος Χειρουργός

Χρησιμοποιείτε το φακό του ματιού σας κάθε μέρα, για όλα, από την ανάγνωση έως την οδήγηση και την παρακολούθηση της αγαπημένης σας σειράς στην τηλεόραση. Με την ηλικία, οι πρωτεΐνες στο εσωτερικό του φακού σας μπορούν να συσσωρευτούν εκφυλιζόμενες , μετατρέποντας το φακό από καθαρό και διαυγή σε θολό.

Ορισμένες συνήθειες που μπορούν να σας θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο για να εμφανίσετε καταρράκτη περιλαμβάνουν:
-έκθεση για πάρα πολύ χρόνο στον ήλιο χωρίς προστασία των ματιών (γυαλιά ηλίου)
-κάπνισμα
-υψηλό σάκχαρο στο αίμα
-χρήση στεροειδή φάρμακα
-έκθεση στην ακτινοβολία.
Vision  kataraktis

1) Συννεφιασμένες μέρες
Ο καταρράκτης εμφανίζεται σταδιακά και αρχικά μπορεί να έχει μικρή επίδραση στην όρασή σας. Τα πράγματα μπορεί να φαίνονται λίγο θολά - σαν να κοιτάς μια ιμπρεσιονιστική ζωγραφική. Αυτό το φαινόμενο συνήθως αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Ο κόσμος θα φαίνεται συννεφιασμένος, θολής ή αμυδρός.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι καταρράκτη που επηρεάζουν διάφορα μέρη του φακού:

-οπίσθιοι υποκαψικοί καταρράκτες

-πυρηνικοί καταρράκτες στο κέντρο του φακού

-φλοιώδεις καταρράκτες στην πλευρά του φακού, οι οποίοι εμφανίζονται ως μικρές ραβδώσεις.

2) Δυσκολία στην νυχτερινή οδήγηση και γενικά μειωμένη όραση την νύχτα.

Καθώς η θόλωση και σκλήρυνση του φακού εξελίσσεται ο καταρρακτικός φακός αποκτά μια χροιά κίτρινη έως καφέ.

Αυτό αρχίζει να επηρεάζει τη νυχτερινή όραση και κάνει κάποιες νυχτερινές δραστηριότητες, όπως η οδήγηση, πιο δύσκολη. 

Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε καταρράκτη, να είστε πολύ προσεκτικοί τη νύχτα και να μην οδηγείτε.

3) Δυσκολία να αντέξει κανείς έναν λαμπρό φως.

Η ευαισθησία στο φως είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα καταρράκτη. Η αντανάκλαση των φωτεινών φώτων μπορεί να είναι οδυνηρή, ειδικά σε εκείνους με οπίσθους υποκαψικούς καταρράκτες. Αυτοί οι τύποι καταρράκτη ξεκινούν στο πίσω μέρος του φακού, εμποδίζουν τη διαδρομή του φωτός και συχνά επιδεινώνουν σημαντικά την όραση ανάγνωσής σας.

4) Η θόλωση του φακού μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη διάθλαση του φωτός που εισέρχεται στο μάτι σας.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα φωτοστέφανο να εμφανίζεται γύρω από πηγές φωτός. Δαχτυλίδια γύρω από κάθε φως, μερικές φορές σε διάφορα χρώματα, μπορούν να κάνουν την οδήγηση πολύ δύσκολη. Αυτός είναι άλλος λόγος για τον οποίο η οδήγηση τη νύχτα, ειδικά όταν υπάρχουν δρόμοι και προβολείς, μπορεί να είναι επικίνδυνος εάν έχετε καταρράκτη.

5) Εάν διαπιστώσετε ότι συχνά χρειάζεστε ισχυρότερα γυαλιά ή φακούς επαφής, μπορεί να έχετε καταρράκτη.

Απλά αγοράζοντας ένα ισχυρό ζευγάρι γυαλιά ανάγνωσης από το φαρμακείο δεν πρόκειται να διορθωθεί το πρόβλημα. Επισκεφθείτε έναν οφθαλμίατρο εάν η όραση σας αλλάζει γρήγορα. Μπορεί να έχετε καταρράκτη ή άλλη οφθαλμική πάθηση που χρήζει άμεση θεραπεία.

6) Καθώς προχωράει ο καταρράκτης, οι συσσωματωμένες πρωτεΐνες θολώνουν τον φακό σας που μετατρέπεται κίτρινος ή καφέ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιλαμβάνεστε το φως με κίτρινη απόχρωση. Είναι σχεδόν σαν να φοράτε γυαλιά ηλίου "blue-blocker", όπως διαφημίζονται στην τηλεόραση, τα οποία μπλοκάρουν το μπλε και το μοβ φως. Αυτό αλλάζει τον τρόπο που βλέπετε το χρώμα και μειώνει την ικανότητά σας να λέτε τη διαφορά μεταξύ των χρωμάτων.

7) Η διάθλαση από τον θόλωμα του φακού σε έναν καταρράκτη μπορεί πραγματικά να σας οδηγήσει σε δύο ή περισσότερες εικόνες ενός αντικειμένου. Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν διπλή όραση, που ονομάζεται επίσης διπλωπία, όπως:

-όγκος στον εγκέφαλο

-οίδημα κερατοειδούς

-πολλαπλή σκλήρυνση

-κτύπημα στο κεφάλι

-καταρράκτη

Η διόφθαλμη διπλή όραση, η οποία προκαλεί την εμφάνιση δύο εικόνων μόνο αν και τα δύο μάτια είναι ανοιχτά, μπορεί να αποτελεί ένδειξη σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως:

-εγκεφαλική βλάβη

-ανεξέλεγκτο διαβήτη ή υπέρταση

-Νόσος του Graves

-βαρεία μυασθένεια

Η μονόφθαλμη διπλή όραση, η οποία προκαλεί την εμφάνιση πολλαπλών εικόνων στο ένα μάτι αλλά όχι στο άλλο, είναι πιο πιθανό να αποτελεί πρόβλημα με τον κερατοειδή ή τον φακό του ματιού σας. Ο καταρράκτης είναι μια κοινή αιτία της διπλωπίας. 

Ο καταρράκτης μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στην όραση. Οι καταρράκτες εμφανίζονται όχι μόνο στους ηλικιωμένους, αλλά και στους νεότερους. Τραυματισμοί, ορισμένα φάρμακα και γενετικές καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε καταρράκτη, ακόμη και στους πολύ νέους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι αλλαγές της όρασης ως αποτέλεσμα του καταρράκτη. Αρκετά από τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να είναι ενδείξεις πολύ σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή συνθηκών. Δείτε έναν οφθαλμίατρο για να συζητήσετε τις αλλαγές της όρασης σας και οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα μπορεί να αντιμετωπίζετε.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4