Η σύγκρουση δυο αντιλήψεων για τον κορονοϊό και οι επιπτώσεις τους στην αγορά.

Μια ιστορία δύο πόλεων και οι νικητές της Βαστίλλης - όπως αποτυπώνεται από τον Paul Delaroche στον αντίστοιχο πίνακα του και κατ' αντιστοιχία η σύγκρουση δυο αντιλήψεων σήμερα για τον κορονοϊό και οι επιπτώσεις τους στην αγορά. "Θα μας νικήσει ο κορονοϊός ή θα τον νικήσουμε"; Οικονομικά και επαγγελματικά τι κάνουμε;

“ Ήταν η καλύτερη εποχή, ήταν η χειρότερη εποχή, ήταν η εποχή της σοφίας, ή ήταν η εποχή της ανοησίας, ήταν η εποχή της πίστης, ή ήταν η εποχή της απιστίας, ήταν η εποχή του φωτός,ή ήταν η εποχή του σκότους, ήταν η άνοιξη της ελπίδας, ή ήταν ο χειμώνας της απόγνωσης."
Bastille Paul Delaroche 698x605 web 2

Οι νικητές της Βαστίλης - από τον Paul Delaroche

Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε ένα πιο χαρακτηριστικό απόσπασμα για να περιγράψουμε το 2020 εκτός από αυτές τις λίγες προτάσεις από το αθάνατο κλασικό έργο του Charles Dickens, “Ιστορία δύο πόλεων”; Ενώ η Γαλλική Επανάσταση είναι παρελθόν, αυτές οι λέξεις πρέπει να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε στο πώς αντιμετωπίζουμε τον κοροναϊό.

Για τα περισσότερα καταστήματα και εταιρείες οπτικών το 2020 σίγουρα δεν ήταν διασκεδαστικό. Ενώ όλοι ελπίζαμε ότι αυτή η πανδημία θα ήταν βραχύβια και θα επιστρέφαμε στον κόσμο που όλοι γνωρίζαμε, δυστυχώς αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο COVID-19 έπληξε κάθε γωνιά του κόσμου και της οικονομίας. Χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει και χιλιάδες άλλες θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες. Ακόμα και τα Starbucks, ο βασιλιάς των καφέ κλείνει περίπου 400 σημεία στις Η.Π.Α. Αντιθέτως, επιχειρήσεις που προσέφεραν ανέπαφες συναλλαγές, όπως για παράδειγμα αγορές μέσω εξυπηρέτησης drive-in ή drive- through, παρουσίασαν αύξηση εσόδων κατά περίπου 30% τον Μάιο. Για να μην αναφερθούμε στις online πωλήσεις που σε μερικές περιπτώσεις παρουσίασαν άνοδο ακόμα και πάνω του 220%.  Απόδειξη ότι οι άνθρωποι ψώνισαν και θα ψωνίζουν όταν και όπου αισθάνονται ασφαλείς!

Λοιπόν, ποια είναι τα σχέδιά σας για το φθινόπωρο 2020;

Μπορούμε όλοι να ελπίζουμε ότι ένα εμβόλιο θα δοκιμαστεί και θα εγκριθεί σε χρόνο ρεκόρ, αλλά ακόμα κι αν όλα τα κομμάτια του παζλ τεθούν σε ισχύ τους επόμενους μήνες, πόσα άτομα θα εμβολιαστούν; Πόσος καιρός θα χρειαστεί για τον εμβολιασμό όσων ατόμων το θελήσουν; Άλλωστε ο χρόνος που θα χρειαζόταν για τη δημιουργία 300 εκατομμυρίων δόσεων μπορεί να διαρκέσει μήνες. Σκεφτείτε αυτό, εάν χρειάζονται μόλις 5 λεπτά για την γραφειοκρατική διαδικασία χορήγησης ενός εμβολίου, θα χρειαστούν συνολικά 25 εκατομμύρια ώρες για τον εμβολιασμό 300 εκατομμυρίων Αμερικανών. Πόσο μάλλον για ολόκληρο τον πλανήτη.

Ας δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά. Ο κοροναϊός δεν πρόκειται να φύγει σύντομα. Δεν έμεινε ως ένα τετελεσμένο γεγονός στην προηγούμενη σελίδα του ημερολογίου μας. Δεν πέρασε όταν ο Χειμώνας γύρισε σε Άνοιξη και η Άνοιξη σε Καλοκαίρι. Και σίγουρα δεν θα φύγει καθώς το Καλοκαίρι δίνει την σκυτάλη του στο Φθινόπωρο.

Ο COVID-19 είναι στην ουσία μια αναπνευστική νόσος που απλώνεται πιο εύκολα στον αέρα που όλοι μοιραζόμαστε, εξ ου και η επακόλουθη μάχη για μάσκες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από τις πολιτικές συγκεντρώσεις έως τα κρουαζιερόπλοια. Από τα μπαρ και νυχτερινά κέντρα μέχρι τις εκκλησίες. Από τα εστιατόρια έως τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις. Οπουδήποτε οι άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια αυτής της άνοιξης και του καλοκαιριού για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, έχουν δείξει αυξημένη έκθεση στον κοροναϊό.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να είναι πάνω από 100 φορές υψηλότεροι σε σύγκριση με αυτούς των εξωτερικών χώρων.

Καθώς προχωράμε προς το Φθινόπωρο και τις ψυχρότερες θερμοκρασίες που φέρνει η σεζόν, πώς θα αντιμετωπίσει το κατάστημα ή η επιχείρησή σας τις κλειστές πόρτες και τα κλειστά παράθυρα και ως εκ τούτου την προφύλαξη από τον κοροναϊό στους κλειστούς χώρους; Όλοι μας θα πλησιάζουμε πιο κοντά ο ένας τον άλλο. Οι περισσότεροι από εμάς δεν θα καθόμαστε πλέον έξω στις βεράντες απολαμβάνοντας τα δείπνα μας. Δεν θα απολαμβάνουμε τον καφέ μας στον εξωτερικό χώρο μιας καφετέριας όπως όταν ήταν ο καιρός γίνει δροσερός.

Στη συνέχεια υπάρχει και το γεγονός ότι, ως άνθρωποι εφησυχαζόμαστε εύκολα. Θα σταματήσουμε να κρατάμε αποστάσεις και να φοράμε μάσκες στο πρώτο σημάδι καλών ειδήσεων. Αυτό είναι ένα σενάριο άλλωστε που έχει επαναληφθεί στη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Τα παιδιά θα επιστρέψουν στις τάξεις σε όλη τη χώρα. Ορισμένες πόλεις και περιοχές στις Η.Π.Α. λειτουργούν σαν να μην έχουμε μάθει τίποτα τους τελευταίους 7 μήνες. Άλλοι επιβάλλουν ελάχιστα τους κανόνες απόστασης. Ωστόσο, άλλοι κάνουν σχέδια για να εφαρμόσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Όσοι έχουν μικρά παιδιά ξέρουν καλά πόσο δύσκολο είναι αυτά να τηρήσουν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις μεταξύ τους. Τι γίνεται με έναν δάσκαλο που θα πρέπει να παρακολουθεί παραπάνω από 20 μικρά παιδιά κάθε μέρα και στιγμή; Κάθε γονέας που γνωρίζω φοβάται το κρυολόγημα ή την γρίπη που κάθε παιδί μπορεί να κουβαλάει μαζί του πηγαίνοντας στο σχολείο σε κανονικές συνθήκες καθημερινότητας. Πόσο μάλλον σε αυτή την ιδιαίτερη περίοδο του κοροναϊού;

Ενώ ο COVID-19 δεν είναι γρίπη, μπορούμε να μάθουμε πολλά από την πανδημία της Ισπανικής Γρίπης του 1918-1919. Ενώ το πρώτο κύμα της γρίπης την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1918 ήταν κακό, το 2ο κύμα που εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο και ανέβηκε στα ύψη μέχρι τον Νοέμβριο του 1918 ήταν που είδε 195.000 Αμερικανούς να πεθαίνουν σε τρεις σύντομους μήνες. Αυτό το 2ο κύμα ήταν πέντε φορές χειρότερο από το πρώτο κύμα. Το 3ο κύμα την άνοιξη του 1919 ήταν επίσης δύο φορές πιο θανατηφόρο από το πρώτο κύμα της άνοιξης του 1918.

 

SPANISH H1N1timeline web

Χρονοδιάγραμμα θνησιμότητας από την ισπανική γρίπη με δείκτη που θα βρισκόμασταν σήμερα ως μέσο σύγκρισης

Αυτό το φθινόπωρο έχουμε την ιστορία δύο πόλεων ή δύο τύπων πόλεων. Έτσι θα υπάρχουν και δύο τύποι επιχειρήσεων. Αυτές που χωρίς να κάνουν τίποτα θα περιμένουν αυτή η μπόρα να περάσει προσπαθώντας στη συνέχεια να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος στις πωλήσεις τους, και αυτές που θα αντιδράσουν εκτιμώντας το παρόν και σχεδιάζοντας το μέλλον. Κάποιοι ανοίγουν τις πόρτες τους κάθε μέρα και ελπίζουν για το καλύτερο. Άλλοι θα προγραμματίσουν μπροστά και θα είναι έτοιμοι για τα περισσότερα!

Τώρα είναι η ώρα να προγραμματίσετε.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το ενδεχόμενο ενός υπαλλήλου στο κατάστημά σας που κολλάει τον ιό; Ποιος θα τον αντικαταστήσει αυτές τις δύο εβδομάδες που θα αναγκαστεί να μπει σε καραντίνα; Μπορείτε να χάσετε το 1/4 του προσωπικού σας για μεγάλο χρονικό διάστημα; Τι γίνεται με το 1/3 του προσωπικού σας; Ακόμα και το 1/2;

Πώς θα τηρείτε τις αποστάσεις με τους πελάτες;

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα παλτά, τους σκούφους ή και άλλα είδη που θα μπορούσαν να μεταφέρουν τον ιό;

Πώς θα διαχειριστείτε το κλείσιμο της επιχείρησής σας σε περίπτωση που το κράτος ή η τοπική αυτοδιοίκηση θέσει σε εφαρμογή ένα νέο lock down εάν τα πράγματα χειροτερέψουν;

Πώς θα κάνετε πωλήσεις εάν οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν για ψώνια και να επισκέπτονται κλειστούς χώρους καταστημάτων;

Πώς θα πληρώσετε το ενοίκιο, τους μισθούς και τους πωλητές σας εάν αναγκαστείτε να κλείσετε ξανά το κατάστημά σας;

Ποιες τεχνολογίες θα έχετε στη διάθεσή σας για να συνεχίσετε να πουλάτε γυαλιά ή άλλα είδη, εξ αποστάσεως;

Για πόσο καιρό και με ποια ποσά η κυβέρνηση θα μπορεί να στηρίζει τις επιχειρήσεις που πλήττονται;

Όλα δείχνουν πως είναι η ώρα τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις οπτικών να δουν μπροστά και να σχεδιάσουν τις κινήσεις τους όχι μόνο για το υπόλοιπο του 2020 αλλά και για τα επόμενα χρόνια που έρχονται.

Τώρα είναι η ώρα να θέσετε τα σχέδιά σας σε ισχύ για να αντιμετωπίσετε αυτά που επιφυλάσσει το μέλλον είτε, θα είναι η "καλύτερη εποχή ή η χειρότερη εποχή". 

By Daniel Feldman 
Πηγή: Optical Journal

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4