125 εκατ. ευρώ πρόστιμο στη Luxottica για τη «συμπεριφορά» της στους οπτικούς στη Γαλλία

Οι τιμές πώλησης των γυαλιών που παρήγαγε η Luxottica κατέληξαν στο... σταυροδρόμι της Γαλλικής Αντιμονοπωλιακής Αρχής, η οποία επέβαλε πρόστιμο άνω των 125 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Αντιμονοπωλιακή Αρχή προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση για την εκ μέρους της εταιρείας επιβολής τιμών λιανικής στη Γαλλία σε οπτικούς, καθώς και για την αποτροπή τους από την πώληση των προϊόντων στο διαδίκτυο. LVMH και Chanel τιμωρήθηκαν με πρόστιμα 500.000 και 130.000 ευρώ αντιστοίχως, στην πρώτη περίπτωση για τους ίδιους λόγους, στη δεύτερη αποκλειστικώς για την απαγόρευση των διαδικτυακών πωλήσεων.

Αυτές οι κακές πρακτικές έχουν επηρεάσει τις «μεγάλες εθνικές εταιρείες» οπτικών, όπως οι Alain Afflelou, Krys, Grandvision ή Optical Center, εξήγησε η Antitrust.

Η Luxottica, η οποία στη συνέχεια συγχωνεύτηκε με την Essilor και απέκτησε την ίδια την Grandvision, μεταξύ 2005 και 2014 διέθεσε προτεινόμενες τιμές σε διανομείς και τους ενθάρρυνε να διατηρήσουν ένα ορισμένο επίπεδο λιανικής για τα προϊόντα της για τα γυαλιά Chanel, Ray Ban, Oakley, Prada, Burberry, Bulgari, Dolce & Gabbana, Armani, Michael Kors, Miu Miu, Ralph Lauren.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Αρχή, έχει συνάψει συμβάσεις διανομής που ερμηνεύονται ως απαγόρευση εκπτώσεων και προώθησης στις λιανικές πωλήσεις και επέβαλε περιορισμούς στους διανομείς για τη διαφήμιση των τιμών. Οι οπτικοί που επιμένουν να αγνοούν τα μηνύματα της Luxottica υποβλήθηκαν σε αντίποινα, δήλωσε η Αντιμονοπωλιακή Αρχή, προσθέτοντας ότι οι συμφωνίες αδειοδότησης και μεταπώλησης απαγόρευαν την ηλεκτρονική πώληση γυαλιών ηλίου και οράσεως.

Η αντίδραση της Luxottica ήρθε άμεσα. Η EssilorLuxottica εκφράζει τη βαθιά διαφωνία της με την απόφαση της Αρχής και πιστεύει ότι η κύρωση είναι δυσανάλογη και αβάσιμη

luxottica2407

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4