Γιατί πρέπει να ελέγχετε τακτικά τους φακούς επαφής σας κατά την επίσκεψη στον οπτικό σας

Σε σύγκριση με μια ολοκληρωμένη οπτομετρική εξέταση, μια οπτομετρική εξέταση φακών επαφής περιλαμβάνει πρόσθετες μετρήσεις που θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό του σχήματος και του μεγέθους της επιφάνειας του ματιού σας και του είδους των φακών επαφής που είναι καλύτερο για εσάς. Κατά τη διάρκεια μιας οπτομετρικής εξέτασης φακών επαφής, θα μπορείτε να δηλώσετε τις προτιμήσεις σας για το χρώμα, πόσο συχνά θέλετε να αντικαθιστάτε τους φακούς επαφής σας και πόσο σκληροί ή μαλακοί θέλετε να είναι οι φακοί επαφής σας.

Μετρήσεις κερατοειδούς

Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης με συγκεκριμένο φακό επαφής, μια συσκευή που ονομάζεται κερατόμετρο θα αναλύσει τις αντανακλάσεις του φωτός από τον κερατοειδή σας και θα χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση της καμπυλότητας της μπροστινής επιφάνειας του ματιού σας .

(Ο κερατοειδής είναι το διαφανές κάλυμμα της ίριδας και της κόρης. Προστατεύει το μάτι και επίσης βοηθά στην αποστολή φωτός μέσω της κόρης στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού)

Επιπρόσθετες ηλεκτρονικές μετρήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στον κερατοειδή σας χρησιμοποιώντας έναν τοπογράφο κερατοειδούς. Αυτό θα δώσει στον οπτομέτρη σας ακριβείς λεπτομέρειες για τον κερατοειδή σας και για άλλη μια φορά περιλαμβάνει τη μέτρηση του τρόπου με τον οποίο το μάτι σας αντανακλά το φως.

Μετρήσεις κόρης και ίριδας

Αυτή η εξέταση είναι αρκετά απλή: ο οπτομέτρης σας θα χρησιμοποιήσει έναν ειδικό χάρακα ή άλλη συσκευή μέτρησης με συγκεκριμένα μεγέθη κόρης και ίριδας για να καταλάβει το μέγεθος και το σχήμα της κόρης και της ίριδας σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε φακούς επαφής που έχουν το κατάλληλο μέγεθος για τα μάτια σας και να καθορίσετε τον τύπο έγχρωμων φακών επαφής που μπορείτε να φορέσετε αν θέλετε.

Αξιολόγηση δακρυϊκής ταινίας

Αυτή η αξιολόγηση χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει εάν μπορείτε να παράγετε αρκετά δάκρυα για να διατηρήσετε τους φακούς επαφής σας υγρούς και να αποφύγετε το στέγνωμα των ματιών σας. Εάν τα μάτια σας είναι πολύ ξηρά και δεν μπορείτε να παράγετε αρκετά δάκρυα, τότε οι φακοί επαφής μπορεί να μην είναι άνετοι ή ασφαλείς για χρήση. Εάν αντιμετωπίζετε μόνο ήπια ξηρότητα, τότε υπάρχουν ορισμένοι ειδικοί φακοί επαφής που θα σας βοηθήσουν να μην στεγνώσουν εντελώς τα μάτια σας.

Αξιολόγηση εφαρμογής φακών επαφής

Μία σχισμοειδής λυχνία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της υγείας του κερατοειδούς σας. Αυτή η συσκευή μεγενθύνει την όψη του κερατοειδούς σας, κάτι που βοηθά τον οπτομέτρη σας να προσδιορίσει εάν μπορείτε να φοράτε φακούς επαφής χωρίς αίσθηση ενόχλησης. Εάν φοράτε ήδη φακούς επαφής, αυτή η αξιολόγηση μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τυχόν προβλήματα που προκαλούν στα μάτια σας οι φακοί που φοράτε εκείνη τη στιγμή.

Εξετάσεις ειδικών φακών επαφής

Εάν μόλις κάνατε την πρώτη σας εφαρμογή, μετά από μια ορισμένη δοκιμαστική περίοδο που συνιστάται από τον οπτικό σας, θα χρειαστεί μία επιπρόσθετη αξιολόγηση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εάν οι τρέχοντες φακοί επαφής σας ενοχλούν, μπορείτε να ρωτήσετε τον οπτομέτρη σας σχετικά με την αλλαγή μάρκας ή τύπου φακών.


Εάν οι τρέχοντες φακοί επαφής σας είναι άνετοι, τότε μια οπτομετρική εξέταση για τους φακούς επαφής συνίσταται να γίνεται σε 6μηνιαία βάση, ανεξάρτητα από την ηλικία.

Εάν πάσχετε από μια πάθηση των ματιών, μπορεί να είναι απαραίτητος ένας ειδικός φακός επαφής. Εάν έχετε αστιγματισμό, ξηροφθαλμία ή κερατόκωνο, τότε ρωτήστε τον οπτικό- οπτομέτρη σας σχετικά με το είδος των ειδικών φακών επαφής που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συγκεκριμένων προβλημάτων σας.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4