SILMO 2016: Γιορτάζοντας Τάσεις & Καινοτομίες (άρθρο+photos+video)

SILMO MONDIAL DE L’OPTIQUE 2016.
O απολογισμός...

Mέσα σε ένα εξαιρετικά θετικό κλίμα για τη βιομηχανία οπτικών, η φετινή SILMO υποδέχτηκε 33.771 επισκέπτες, εκ των οποίων το 56,5% από το εξωτερικό (οι Έλληνες επισκέπτες ξεπέρασαν τους 550) και το υπόλοιπο 43,5% από τη Γαλλία, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την ελκυστικότητά της όλους όσους σχετίζονται με τον κλάδο των οπτικών.

Στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της έκθεσης, οι διάδρομοι ήταν ασφυκτικά γεμάτοι από τα πολυσύχναστα περίπτερα και τους οπτικούς που έδωσαν το παρών δείχνοντας μαγεμένοι από το πλήθος των νέων κι εμπνευσμένων προϊόντων. Όλα αυτά κάτω από ιδιαίτερα ευνοΪκές καιρικές συνθήκες καθώς το παρατεταμένο ινδικό καλοκαίρι έμοιαζε να αντικατοπτρίζει την πολλά υποσχόμενη εμπορική έκθεση.

Λειτουργώντας ως μια πλατφόρμα για το λανσάρισμα δεκάδων εμπορικών σημάτων και συλλογών αλλά και ως ένας χώρος ανάδειξης της καινοτομίας, , η MONDIAL DE L’OPTIQUE (Παγκόσμια Έκθεση Οπτικών) έφερε στο προσκήνιο τεχνολογίες και μελλοντικές τάσεις. Η φετινή διοργάνωση αξίζει ειδικής αναφοράς λόγω του πλήθους των καινοτομιών που συνδύασαν την τεχνογνωσία των κατασκευαστών φακών και οπτικών ειδών με τις νέες τεχνολογίες. Tα σημεία στα οποία έριξε μεγάλο βάρος η έκθεση ήταν: Παραμετροποίηση, υποστήριξη των ατόμων με μειωμένη όραση και χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στο σημείο πώλησης. Χωρίς, φυσικά, να ξεχνάμε την εκπαίδευση που παρέχεται στο πλαίσιο της SILMO ACADEMY και το θερμό καλωσόρισμα στους οπτικούς του αύριο.

Η τάση της παραμετροποίησης

Ανεξάρτητα από το ίδιο το προϊόν, η παραμετροποίηση είναι ένα σημείο-κλειδί σε ό,τι αφορά την κατανάλωση.

Στο σκέλος των οπτικών, οι MOF (Καλύτεροι Tεχνίτες της Γαλλίας) που έδωσαν το παρών στην έκθεση, έδωσαν ένα δείγμα της δεξιοτεχνίας τους δουλεύοντας με κέρατο και ρεγιόν και αξιοποιώντας νέες τεχνολογίας, όπως η σχεδίαση μέσω υπολογιστή με τη χρήση ειδικών λογισμικών. Σε αυτό το πεδίο, νέοι παίκτες έρχονται να καταθέσουν τη δική τους πρόταση και συμβολή.

Xαρακτηριστικό παράδειγμα η NETLOOKS (που διακρίθηκε με το βραβείο 2016 Silmo d’Or στην κατηγορία Υλικών/Εξοπλισμού) η οποία έχει αναπτύξει ένα τρισδιάστατο πρόγραμμα λογισμικού που εγγυάται ένα τέλειο, φτιαγμένο στα μέτρα του πελάτη προϊόν: Αρχικά, με τη χρήση ενός οπτικού συστήματος που δημιουργεί ένα άβαταρ και αποθηκεύει χιλιάδες δεδομένα, πραγματοποιείται ψηφιακή σάρωση του προσώπου του χρήστη. Ακολούθως, με τη βοήθεια του οπτικού, το λογισμικό δημιουργεί ένα παραμετροποιημένο σκελετό επιλέγοντας μέσα από χιλιάδες συνδυασμούς προσώπων, βραχιόνων σκελετών, χρωμάτων, σχημάτων κλπ. Στη συνέχεια, τα γυαλιά κατασκευάζονται από ρεγιόν με τoν παραδοσιακό τρόπο μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Η τάση της χαμηλής όρασης

Η χαμηλή όραση βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή της έρευνας στον κλάδο μέσα από την ανάπτυξη ειδικού εξοπλισμού. H VISIOLE που εξειδικεύεται σε προϊόντα χαμηλής όρασης έχει αναπτύξει το Go Vison (βραβείο 2016 Silmo d’Or στην κατηγορία Χαμηλής Όρασης), έναν μεγεθυντή τηλεόρασης που ενεργοποιείται φωνητικά και είναι εξαιρετικά εργονομικός κι εύκολος στη χρήση.

Παράλληλα, η συσκευή OrCam My Eye της ESSILOR (επίσης βραβευμένη με το 2016 Silmo d’Or στην κατηγορία Χαμηλής Όρασης), αποτελείται από ένα ζευγάρι γυαλιών στα οποία έχει τοποθετηθεί μια μικροσκοπική κάμερα κι ένα μεγάφωνο, με ενσωματωμένο λογισμικό που μπορεί να διαβάσει κείμενο για λογαριασμό του χρήση και να αναγνωρίσει άτομα, αντικείμενα, σημειώματα κλπ.
Πρόκειται για μια φορητή συσκευή χαμηλής όρασης που θυμίζει τα NuEyes, τα αυτόνομα έξυπνα γυαλιά που δημιούργησε η CECIAA (συν-νικητής του βραβείου 2016 Silmo, κατηγορία Χαμηλής Όρασης) και τα οποία ενσωματώνουν τις λειτουργίες ενός ηλεκτρονικού μεγεθυντικού φακού, μιας μονάδας ανάγνωσης κι ενός μεγεθυντή τηλεόρασης…

Η ψηφιακή τάση

Στη SILMO 2016 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του EXPERIENCE STORE («Κατάστημα Εμπειριών»), ενός χώρου αφιερωμένου στις ψηφιακές λύσεις που δημιουργούν μια εντελώς νέα καταναλωτική εμπειρία η οποία ενισχύει τη διαδραστική σχέση πελάτη- οπτικού. Σχεδιασμένο γύρω από 6 σημεία επαφής βιτρίνα, υποδοχή, αίθουσα αναμονής, εμφάνιση ραφιού, μετρήσεις και τεστ, πωλήσεις- αυτό το ψηφιακό μονοπάτι ανέδειξε τα οφέλη για τα καταστήματα από την ενσωμάτωση εντυπωσιακών τεχνολογιών:

Μέσω της διαδραστικής οθόνης αφής ACEP με δυναμική λειτουργικότητα που αιχμαλωτίζει την προσοχή των περαστικών και προσφέρει 24 ώρες το 24ωρο μια προσωποποιημένη γκάμα προϊόντων.

Μέσω ενός «υπαλλήλου-βοηθού» με τη μορφή ολογράμματος που δημιούργησε η SEEDERTECH και το οποίο αλληλεπιδρά με τους πελάτες, τους παρέχει πληροφορίες, τους προετοιμάζει για τη συνάντησή τους με τον οπτικό κ.α.

Μέσω της οθόνης αφής ELECO που απεικονίζει τον κατάλογο των διαθέσιμων σκελετών του καταστήματος, παρέχει πρόσθετη πληροφόρηση και βοηθάει στον εξορθολογισμό και την καλύτερη αξιοποίηση του χρόνου αναμονής.

Μέσω του FITTING BOX, ενός ψηφιακού δωματίου δοκιμών που βοηθάει τους πελάτες να διαλέξουν από μια μακρά λίστα προϊόντων

Μέσω των ψηφιακών μετρήσεων και τρισδιάστατων προσομοιώσεων, που προσφέρονται από όλους τους κατασκευαστές φακών και εγγυώνται υψηλά επίπεδα ακρίβειας και αξιοπιστίας στους πελάτες.

H τάση της δημιουργικότητας

Η προϊοντική πoικιλομορφία βρίσκεται στην καρδιά της έκθεσης με μια ευρεία γκάμα σκελετών και γυαλιών ηλίου από περισσότερες από 1.200 μάρκες να αναδεικνύει τη δημιουργικότητα του κλάδου. H SILMO παρουσίασε μια συλλογή από τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου μέσω δύο Pop-Up καταστημάτων, μια συλλογή οι τάσεις της οποίας αναδείχθηκαν στο ψηφιακό περιοδικό TRENDS by SILMO (διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της έκθεσης).

Τα βραβεία 2016 SILMO D’OR για τα Οπτικά Είδη έδειξαν το βαθμό στον οποίο ο συνδυασμός στυλ και εξειδικευμένης γνώσης υπογραμμίζει τη δημιουργικότητα των εταιρειών του κλάδου. Μερικά παραδείγματα:

Κατηγορία Τεχνολογικής Καινοτομίας Σκελετού: To 77H της E xalto (Oxibis Group), με κύριο χαρακτηριστικό τον υπερ-λειτουργικό, εύκαμπτο αρμό κατασκευασμένο από μίγμα κεραμικού.

Κατηγορία Sports: Lazer-Run της D emetz (Opal), ένα ζευγάρι γυαλιών που δίνουν στον οπτικό την ευχέρεια να «χωρέσει» τρεις διαφορετικές λύσεις σε ένα μοναδικό σκελετό: Η πρώτη αφορά ένα κιτ διόρθωσης της όρασης, η δεύτερη τη δυνατότητα τοποθέτησης μη κυρτών φακών και η τρίτη τη χρήση κυρτών φακών. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα «3 σε ένα» ζευγάρι γυαλιών για αθλητική χρήση.

Κατηγορία Γυαλιών Ηλίου: Anti Retro X της Parasite Design, ένας σκελετός από δύο υλικά: Το ένα με δυνατότητα τρισδιάστατης εκτύπωσης, το άλλο μεταλλικό, δημιουργώντας ένα ρετρό-φουτουριστικό σχέδιο.

Παιδική κατηγορία: Bili από την Karavan Kids (KNC O), ένας σκελετός ειδικά σχεδιασμένος για παιδιά ηλικίας 3 έως 8 ετών, με ελαφρύ σώμα κατασκευασμένο από ρεγιόν και εξαιρετικά εύκαμπτους βραχίονες δίχως αρμούς.

Μια έκθεση που στηρίζει επιστήμονες, οπτικούς, οπτομέτρες αλλά και μελλοντικούς επαγγελματίες της όρασης

Λειτουργώντας κάτω από την «ομπρέλα» της MONDIAL DE L’OPTIQUE, η SILMO ACADEMY («Ακαδημία SILMO») επιβεβαίωσε την αξία της προσελκύοντας συνολικά 425 συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια των τριήμερων συζητήσεων. Οι παρόντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις εκλεκτών καλεσμένων ομιλητών, όπως ο καθηγητής και μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Yves Pouliquen, ο καθηγητής οφθαλμολογίας Christian Corbé και ο νευρολόγος Dr Olivier Martinaud. Με συνεισφορές από περισσότερους από 20 ειδικούς και αναγνωρισμένες αρχές, οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν τις προκλήσεις που είναι σύμφυτες με τις έννοιες της όρασης και της ανάγνωσης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της 7ης διοργάνωσης της SILMO ACADEMY απονεμήθηκε για πρώτη φορά μια ύψους 10.000 ευρώ ερευνητική χορηγία στο εργαστήριο νευροεπιστήμης IRIS, μέλος του CNRS (Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας) του Πανεπιστημίου Descartes του Παρισίου.

Ενθαρρύνοντας την επιστημονική έρευνα γύρω από την υγεία των ματιών, η Silmo συνεχίζει να υποστηρίζει τις μελλοντικές γενιές οπτικών μέσα από την διοργάνωση, για δεύτερη φορά, ενός σχολικού διαγωνισμού. Σε μια εορταστική και ευχάριστη ατμόσφαιρα, 280 μαθητές και 8 γυμνάσια τέθηκαν αντιμέτωποι στο στούντιο της SILMO TV με έπαθλο ένα ταξίδι στην έκθεση οπτικών Opti Trade Fair του Μονάχου τον Ιανουάριο. Οι νικητές του διαγωνισμοί ήταν οι μαθητές του Lycée Victor Berard de Morez.

Κρατήστε την ημερομηνία για το 2017

Στις 6,7, 8 και 9 Οκτωβρίου 2017, η επόμενη διοργάνωση της SILMO θα γιορτάσει την 50ή της επέτειο, με την έμφαση να δίνεται στην ανανέωση, ενισχύοντας την αίγλη της και φιλοξενώντας τις νεότερες τάσεις και καινοτομίες, μαζί φυσικά και τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4