Η κυτταρίτιδα του κόγχου

Η κυτταρίτιδα του κόγχου είναι οξεία φλεγμονή όλων των ιστών που περιβάλλουν τον βολβό του ματιού και διακρίνεται σε προδιαφραγματική και οπισθοδιαφραγματική.



Η οπισθοδιαφραγματική κυτταρίτιδα αποτελεί φλεγμονή των μαλακών ιστών πίσω από το διάφραγμα του κόγχου και είναι μία ιδιαίτερα σοβαρή πάθηση, πολλές φορές ικανή να απειλήσει και την ίδια την ζωή. Ευτυχώς είναι σπάνια.

Η προδιαφραγματική κυτταρίτιδα αφορά ιστούς προ του διαφράγματος και είναι λιγότερο σοβαρή αν και σπανίως μπορεί να επεκταθεί και πίσω από το διάφραγμα και να γίνει γενικευμένη κυτταρίτιδα κόγχου.

Η αιτιολογία της κυτταρίτιδας του κόγχου είναι φλεγμονές των παραρρινίων κόλπων που επεκτείνονται στη γύρω περιοχή, τραύματα της περιοχής, φλεγμονές της δακρυϊκής συσκευής καθώς και γενικευμένη βακτηριαιμία. Στα παιδιά το κυριότερο αίτιο είναι ο αιμόφιλος της ινφλουέντσας. Άλλα αίτια είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος , ο στρεπτόκοκκος της πνευμονίας και ο β αιμολυτικός στρεπτόκοκκος.

Τα Συμπτώματα της κυτταρίτιδας κογχου

Τα συμπτώματα της κυτταρίτιδας κόγχου είναι επώδυνο οίδημα των βλεφάρων και πιθανόν οίδημα στο μάγουλο και τα υπερόφρυα τόξα. Επίσης μείωση της οπτικής οξύτητας και πόνος στο μάτι ιδίως όταν κάνει κινήσεις. Πυρετός μπορεί να συνοδεύει την κυτταρίτιδα του κόγχου και αίσθημα κακουχίας.

Η θεραπεία πρέπει να γίνεται στο νοσοκομείο λόγω της σοβαρότητας της πάθησης. Αυτή είναι κυρίως αντιβιοτικά ενέσιμα ή ενδοφλεβίως, αλλά και πιθανή χειρουργική διάνοιξη σε περίπτωση που έχει σχηματισθεί απόστημα.

Οι επιπλοκές της κυτταρίτιδας κογχου

Θρόμβωση του σηραγγώδους κόλπου, απώλεια της ακοής, σηψαιμία, μηνιγγίτιδα και βλάβη του οπτικού νεύρου με αποτέλεσμα απώλεια της όρασης είναι οι επιπλοκές της κυτταρίτιδας του κόγχου.

Πηγή: Ιάτωρ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4