Φακίδες των ματιών, Τα σκοτεινά σημεία στην ίριδα μπορεί να προκληθούν από έκθεση στον ήλιο

Σε μια μελέτη σε σωστό χρόνο για το καλοκαίρι, οι επιστήμονες της όρασης έχουν διαπιστώσει ότι οι φακίδες των ματιών, οι σκοτεινές κηλίδες στο έγχρωμο τμήμα του ματιού (ίριδα), απαντώνται συχνότερα σε άτομα με υψηλότερη έκθεση στο φως του ήλιου σε όλη τη ζωή τους. Αν και δεν είναι κακοήθεις, οι φακίδες των ματιών μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία ή τον κίνδυνο εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων που προκαλούνται από το ηλιακό φως, όπως ο καταρράκτης ή ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας...
Η μελέτη, "οι Φακίδες της Ίριδος και η έκθεση στον ήλιο", δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Investigative Ophthalmology & Visual Science. Περισσότεροι από 600 κολυμβητές σε δημόσιες πισίνες στη Στυρία, στην Αυστρία, είχαν εξετάσει τα μάτια τους για τις φακίδες και συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο το οποίο ρώτησε για τη διάρκεια της ζωής τους σε έκθεση στον ήλιο και τις συνήθειες προστασίας από τον ήλιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανάπτυξη των φακών των ματιών συσχετίζεται με την αυξανόμενη ηλικία, τον αριθμό των ηλιακών εγκαυμάτων κατά τη διάρκεια ζωής και με ιστορικό σοβαρών ηλιακών εγκαυμάτων που έχουν ως αποτέλεσμα τις κυψέλες. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι οι άνθρωποι με μαύρα μάτια είχαν λιγότερες πιθανότητες να έχουν φακίδες στα μάτια, καθώς και αυτοί που διατήρησαν καλύτερες συνήθειες προστασίας από τον ήλιο, όπως η χρήση αντηλιακού ή η κάλυψη.

Ένα απροσδόκητο εύρημα ήταν η ανομοιογενής τοποθέτηση των φακίδων στο μάτι. Οι φακίδες βρέθηκαν συχνότερα στο κάτω εξωτερικό τεταρτημόριο (μακριά από τη μύτη) κάθε οφθαλμού. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το φρύδι και η μύτη προστατεύουν το άνω και το εσωτερικό τεταρτημόριο του ματιού από τον ήλιο, μειώνοντας την έκθεση και τον κίνδυνο εμφάνισης των φακίδων.

"Ενώ δεν γνωρίζουμε τον ακριβή ρόλο του ηλιακού φωτός σε αρκετές ασθένειες των ματιών, έχουμε τώρα έναν βιοδείκτη (φακοί της ίριδας) που δείχνει υψηλές ποσότητες χρόνιας έκθεσης στον ήλιο", λέει ο συγγραφέας Christoph Schwab, MD, οφθαλμίατρος στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Graz της Αυστρίας .

 

Πηγή: http://www.arvo.org/

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4