×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 488

Αλλεργία των ματιών - Οφθαλμική αλλεργία

Μια πολύ συχνή μορφή αλλεργίας είναι η οφθαλμική αλλεργία που παρουσιάζει μεγάλη έξαρση κατά την περίοδο της άνοιξης και προσβάλλει μικρούς και μεγάλους με αλλεργικό υπόβαθρο. 

drmarketos
(Διαβάστε το άρθρο του Dr. Γεώργιος Μαρκέτος M.D Οφθαλμίατρος Χειρουργός.)

Αλλεργία είναι η έντονη και αδικαιολόγητη αντίδραση του οργανισμού (και συγκεκριμένα του ανοσοποιητικού συστήματος) σε κάποιες ουσίες- τα αλλεργιογόνα. Η αντίδραση αυτή προκαλεί υπερβολικά, ενοχλητικά και πολλές φορές επικίνδυνα συμπτώματα στον ίδιο τον οργανισμό! Σε άτομα χωρίς αλλεργικό υπόβαθρο, οι συγκεκριμένες ουσίες δεν προκαλούν κανένα απολύτως πρόβλημα.

Τα κύρια όργανα στόχος της αλλεργικής αντίδρασης είναι τα μάτια, το αναπνευστικό σύστημα και το δέρμα. Στα μάτια προσβάλλεται κυρίως ο εξωτερικός χιτώνας - ο επιπεφυκότας - γι αυτό και συχνά αναφερόμαστε στην οφθαλμική αλλεργία ως αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

​Υπάρχουν 3 κύριες μορφές αλλεργικής επιπεφυκίτιδας:

η εποχιακή ή εαρινή (ανοιξιάτικη),
η κλασική που οφείλεται σε κάποιο φάρμακο ή άλλο αλλεργιογόνο του περιβάλλοντος και μπορεί να εμφανιστεί καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου και
η γιγαντοθηλαία που εμφανίζεται λόγω χρόνιας χρήσης φακών επαφής και είναι όλο και πιο σπάνια στις μέρες μας, λόγω της βελτίωσης της ποιότητας των υλικών κατασκευής των φακών επαφής.

Τα κύρια συμπτώματα όλων των μορφών αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι το κοκκίνισμα των ματιών, , το πρήξιμο (οίδημα ) των βλεφάρων ή ακόμη και του επιπεφυκότα, η δακρύρροια, η φωτοφοβία, το τσούξιμο, η αίσθηση ξένου σώματος αλλά το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η φαγούρα (κνησμός)!

Μπορούμε να αποφύγουμε την εμφάνιση αλλεργίας στα μάτια, όταν γνωρίζουμε τον παράγοντα που μας την προκαλεί και αποφεύγοντας τον ή απομακρύνοντας τον από τα μάτια μας το συντομότερο δυνατό. Το πλύσιμο των χεριών είναι σημαντικό, όπως και η αποφυγή του τριψίματος των ματιών ώστε να μην μεταφέρονται αλλεργιογόνες ουσίες στα μάτια.
από τη στιγμή που θα εμφανιστεί όμως αλλεργική επιπεφυκίτιδα η χορήγηση φαρμάκων είναι απαραίτητη για τη θεραπεία και μάλιστα η χρήση τους μπορεί να είναι και παρατεταμένη.

Τα κύρια όπλα μας είναι τα αντιϊσταμινικά, οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων και τα κορτικοστεροειδή (κορτιζόνη).

Οι σταθεροποιητές των μαστοκυττάρων χρησιμοποιούνται προληπτικά πριν την εμφάνιση έντονων συμπτωμάτων αλλεργίας, ενώ τα αντιϊσταμινικά βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων κατά την οξεία φάση της αλλεργικής αντίδρασης.

Η χρήση των κορτικοστεροειδών είναι απαραίτητη κάποιες φορές -πρέπει όμως πάντα να γίνεται υπό τη στενή επίβλεψη του οφθαλμιάτρου λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν (όπως αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και της εμφάνισης καταρράκτη).

Επίσης, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν και πιο νέα φάρμακα όπως η κυκλοσπορίνη που στόχο έχουν να καταστείλουν την έντονη αντίδραση του οργανισμού.

Είναι βασικό να γνωρίζουμε ότι κάθε κοκκίνισμα στο μάτι δεν είναι πάντα αλλεργία!!Πολλές άλλες αιτίες και παθήσεις δίνουν το ίδιο σύμπτωμα!! Όπως ένα χτύπημα που πέρασε απαρατήρητο, μια φλεγμονή από φακούς επαφής, μια ερπητική λοίμωξη, μια ιριδοκυκλίτιδα στα πλαίσια ενός αδιάγνωστου ρευματολογικού νοσήματος (π.χ ρευματοειδής αρθρίτιδα)κτλ.

Ο έλεγχος από ειδικό οφθαλμίατρο είναι απαραίτητος κάθε φορά πριν δοθεί οποιαδήποτε θεραπεία ακόμη κι αν το άτομο έχει γνωστό αλλεργικό υπόβαθρο.

Η θεραπεία σε κάθε μία από τις παραπάνω καταστάσεις είναι διαφορετική, γι αυτό επιβάλλεται η σωστή διάγνωση.
 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4