Πώς επιλέγουμε γυαλιά ηλίου που να προστατεύουν πραγματικά τα μάτια μας

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι η αγαπημένη μας εποχή, αλλά για τα μάτια δεν είναι ο καλύτερος φίλος, διότι η υπεριώδης ακτινοβολία Α (UVA) και η υπεριώδης ακτινοβολία Β (UVB) μπορεί να τους δημιουργήσουν πολλά προβλήματα.

«Τα οφθαλμολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία είναι πολλά και σοβαρά», λέει ο Τάσος Κανελλόπουλος, καθηγητής Κλινικής Οφθαλμολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Δυστυχώς, πολλοί επιμένουν να εκτίθενται στον ήλιο τις χειρότερες ώρες και μάλιστα στις παραλίες, ξεχνώντας ότι η άμμος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανακλαστικές επιφάνειες της υπεριώδους ακτινοβολίας, αφού αντανακλά το 80% της UV. Και αυτό το ποσοστό δεν το “εισπράττει” μόνο το δέρμα, αλλά και τα μάτια μας».

Κάπως έτσι, παρατηρείται κάθε καλοκαίρι αύξηση στα κρούσματα εγκαυμάτων στους κερατοειδείς χιτώνες των ματιών, με τους ασθενείς να έχουν περάσει ολόκληρη μέρα στην παραλία δίχως καπέλο και γυαλιά, να επιστρέφουν πασιχαρείς στο σπίτι, να πέφτουν για ύπνο και μια ώρα αργότερα να ξυπνούν κλαίγοντας από τους πόνους και να τρέχουν στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Άλλοι πάλι παθαίνουν εγκαύματα στα βλέφαρα, ενώ υπάρχουν και άτομα με εγκαύματα στην ωχρά κηλίδα - το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του ματιού, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού.

Και μετά είναι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες. «Η UVB ευθύνεται για κερατίτιδες,κερατοεπιπεφυκίτιδες, κερατοπάθειες και πτερύγιο, ενώ η παρατεταμένη έκθεση στην UVA μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη», λέει ο κ. Κανελλόπουλος.

«Επίσης μελέτες έχουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας με παρατεταμένη διαμονή στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ η χρόνια υπέρμετρη και απροστάτευτη έκθεση σχετίζεται επίσης με καρκινογένεση δέρματος, βλεφάρων και πολύ σπάνια αμφιβληστροειδούς», προσθέτει.

Είναι επομένως αυτονόητο ότι η προστασία από το ηλιακό φως, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες μας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Ο κ. Κανελλόπουλος λέει πως πρέπει να έχουμε κατά νου τα εξής:

* Μη νομίζετε ότι οι συννεφιασμένες ημέρες είναι ασφαλείς για τα μάτια. Η ηλιακή ακτινοβολία διαπερνά στο μεγαλύτερο μέρος της τα σύννεφα.

* Να ακολουθείτε τους βασικούς κανόνες προστασίας. Να φοράτε πάντοτε καπέλο με φαρδύ γείσο για να σκιάζει καλά τα μάτια, να αποφεύγετε να βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους τις ώρες της μεγάλης ηλιοφάνειας, και ναχρησιμοποιείτε γυαλιά ηλίου απορροφητικά και σωστά κατασκευασμένα (οπτικά κατεργασμένα) ιδιαίτερα όταν βρίσκεστε στη θάλασσα.

* Να προστατεύετε τα παιδιά. Οι επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας είναι αθροιστικές και εμφανίζονται συνήθως έπειτα από πολλά χρόνια. Για τον λόγο αυτόν, τα παιδιά επίσης πρέπει να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου - και μάλιστα από τη νηπιακή ηλικία (τα νεογέννητα ούτως ή άλλως δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο).

Η επιλογή

Η επιλογή των γυαλιών ηλίου πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Oι φακοί τους πρέπει να είναι 100% απορροφητικοί στην υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά και να είναι κατασκευασμένοι από οργανικά υλικά (πλαστικά) για λόγους ασφαλείας. Στην αγορά φακοί από υλικά (polycarbonate) τα οποία όχι μόνο έχουν μεγάλη απορροφητικότητα, αλλά είναι και 50 φορές πιο ανθεκτικά από τα άλλα πλαστικά και 500 φορές πιο ανθεκτικά από τα κρύσταλλα.

Oι φακοί των γυαλιών πρέπει επίσης να είναι πολωτικοί, ούτως ώστε να προστατεύουν και από το φως που αντανακλάται στις λείες επιφάνειες (νερό,άσφαλτος, τζάμια). Στα καταστήματα οπτικών διατίθενται επίσης γυαλιά ηλίου με φακούς blue-blockers, οι οποίοι απορροφούν το μπλε και ιώδες φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί και στην επιλογή του σκελετού, ιδιαίτερα στα παιδικά γυαλιά, ώστε το υλικό του να μην προκαλεί αλλεργίες ή ερεθισμούς στο δέρμα.

Απαραίτητο είναι ακόμα να αγοράζετε γυαλιά ηλίου από καταστήματα οπτικών, διότι έχουν υποβληθεί στους απαιτούμενους ελέγχους απορροφητικότητας και ποιότητας, και έχουν κατασκευασθεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Μικρά μυστικά

* Μην αγοράζετε πολύ σκούρα γυαλιά, διότι λόγω του σκούρου χρώματος ανοίγει η κόρη του ματιού, επιτρέποντας τη διέλευση περισσότερης ακτινοβολίας.

* Οι μύωπες βλέπουν καλύτερα με καφέ φίλτρα στα γυαλιά ηλίου, ενώ οι υπερμέτρωπες με πράσινα ή πράσινα-γκρι.

* Τα γκρι φίλτρα είναι ουδέτερα, ενώ τα ροζ είναι πολύ καλά για τις μέρες με συννεφιά ή όταν δεν υπάρχει μεγάλη ηλιοφάνεια.

* Εάν φοράτε φακούς επαφής, χρειάζεστε οπωσδήποτε γυαλιά ηλίου, ακόμα κι αν έχουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, διότι μπορούν να μεταδώσουν έως 50% περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία στα μάτια.

* Να θυμάστε ότι η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας αυξάνεται αναλόγως με το υψόμετρο (όσο πιο ψηλά, τόσο πιο έντονη)

* Εάν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι αυτή δεν σας προκαλεί αυξημένη φωτοευαισθησία.

Αριθμοί

25% της υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB) αντανακλά η στεγνή, λευκή άμμος της παραλίας

20% της UVB αντανακλάη ελαφρώς κυματιστή και η «αγριεμένη» θάλασσα

80% της UV διαπερνά τα λίγα σύννεφα

50% της UV διαπερνά τα «βαριά» σύννεφα

Πηγή: reader.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4