×

Σημείωση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/1453

Αποτρέψτε την τύφλωση από τα παιδιά και τους ενήλικες στα sports

Αποτρέψτε την τύφλωση από τα παιδιά και τους ενήλικες στα sports. Η προστασία των ματιών είναι μέρος της ομοιόμορφης αθλητικής αγωγής και συμπεριφοράς.

Boy running 696x603Σύμφωνα με το  National Eye Institute , κάθε 13 λεπτά ένα έκτακτο περιστατικό παρουσιάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και αντιμετωπίζει έναν αθλητικό τραυματισμό στα μάτια. Και τα τραύματα στα μάτια είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ οι τραυματισμοί στα μάτια μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 έως 14 συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των αθλητικών δραστηριοτήτων. Ευτυχώς όμως, πολλοί τραυματισμοί μπορούν να αποφευχθούν με την κατάλληλη προστασία των ματιών.

Η Prevent Blindness είναι η παλαιότερη μη κερδοσκοπική οργάνωση για την υγεία των ματιών στις ΗΠΑ, και ανακύρηξε τον Σεπτέμβριο ως Μήνα Ασφάλειας της όρασης στον αθλητισμό (Sports Eye Safety Month) για να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το κοινό σχετικά με τους καλύτερους τρόπους για να κρατήσουν τα μάτια υγιή κατά τη διάρκεια του αθλητισμού. Για όσους φορούν γυαλιά οράσεως, ένας οφθαλμίατρος μπορεί να παράσχει μια συνταγή για ασφαλή και αποτελεσματικά αθλητικά γυαλιά προστασίας. Οι μονόφθαλμοι (όσοι έχουν μόνο ένα μάτι που βλέπει καλά) θα πρέπει να συμβουλεύονται έναν γιατρό για το ποια αθλήματα είναι ασφαλή να συμμετάσχουν.

"Το πρώτο βήμα για την πρόληψη των τραυματισμών στα μάτια από τον αθλητισμό θα πρέπει να κάνουν μια επίσκεψη σε έναν επαγγελματία της όρασης”, δήλωσε ο Jeff Todd, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Prevent Blindness. "Ένας ειδικός (οφθαλμίατρος, οπτικός-οπτομέτρης) μπορεί να συστήσει τους καλύτερους τρόπους και τύπους προστασίας των ματιών με βάση το άθλημα και τις ανάγκες του ατόμου για μάτια."

Οι τραυματισμοί των ματιών από οποιοδήποτε άθλημα μπορεί να περιλαμβάνουν λοίμωξη, εκδορές του κερατοειδούς, κάταγμα της οπής οφθαλμού, διογκωμένους ή αποκολλημένους αμφιβληστροειδείς ή τραυματικό καταρράκτη. Οι τραυματισμοί των ματιών από τα θαλάσσια σπορ μπορεί να περιλαμβάνουν μολύνσεις ματιών και ερεθισμούς και γρατζουνιές ή τραύματα από την πισίνα, τη θάλασσα ή και από άλλους κολυμβητές.

Εάν παρουσιαστεί τραυματισμός των ματιών, το Prevent Blindness παρέχει τις ακόλουθες συστάσεις.

Για ξένα αντικείμενα στο μάτι:

  • Μην τρίβετε το μάτι.
  • Προσπαθήστε να αφήσετε τα δάκρυα να πλύνουν τη σκόνη ή το άλλο ξένο στίγμα, ή να χρησιμοποιήσουν ένα κατάλληλο κολύριο.
  • Δοκιμάστε να σηκώσετε το άνω βλέφαρο προς τα έξω. Κοιτάξτε κάτω από το κάτω καπάκι.
  • Μην χρησιμοποιείτε λαβίδες ή άλλα αντικείμενα για να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το στίγμα.
  • Ξεπλύνετε με άφθονο τρεχούμενο νερό.
  • Εάν το στίγμα δεν ξεπλυθεί, δείτε αμέσως έναν οφθαλμίατρο.

Για χτυπήματα στο μάτι:

  • Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα χωρίς πίεση.
  • Ζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα σε κάθε περίπτωση πόνου, θολής όρασης, αιμορραγία, αίμα στο εσωτερικό του ματιού ή αποχρωματισμός (μαύρο μάτι), που μπορεί να σημαίνει εσωτερική βλάβη στα μάτια.

Για τομές και διατρήσεις του οφθαλμού και του βλεφάρου:

  • Μην ξεπλύνετε το μάτι με νερό ή άλλο υγρό.
  • Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε ένα αντικείμενο που έχει κολλήσει στο μάτι.
  • Καλύψτε το μάτι με ένα άκαμπτο υλικό ή το κάτω μισό με καθαρό χαρτί χωρίς πίεση. Ασφαλίστε την ασπίδα ή το χαρτί στο φρύδι πάνω από το μάτι και κάτω από το μάτι, χωρίς να ασκείτε πίεση στο μάτι.
  • Ζητήστε ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ιατρική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης.

Το Liberty Sport και το Prevent Blindness συνεργάζονται και πάλι κατά τη διάρκεια του Month of Safety Sports Eye του Σεπτεμβρίου.

 Για να κατεβάσετε δωρεάν υλικό, συμπεριλαμβανομένου του Sports Eye Safety Guide, επισκεφτείτε:  https://www.libertysport.com/sports-eye-safety-guide . Για επιπλέον εκπαιδευτικά εργαλεία σχετικά με τη σημασία της ασφάλειας των ματιών κατά τη διάρκεια του αθλητισμού, επικοινωνήστε με την Angela Gerber, Liberty Sport, στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη των αθλητικών οφθαλμικών ατυχημάτων, επισκεφτείτε τη διεύθυνση  http://www.preventblindness.org/sports-eye-safety .
sport safety basket
Σχετικά με την Prevent Blindness 
Ιδρύθηκε το 1908, και είναι η κορυφαία εθελοντική οργάνωση υγείας και ασφάλειας των ματιών των ΗΠΑ αφιερωμένη στην καταπολέμηση της τύφλωσης και στην βελτίωση της όρασης. Έχοντας ως επίκεντρο την προώθηση μιας συνεχούς φροντίδας της όρασης, η πρόληψη της τύφλωσης αγγίζει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο μέσω της δημόσιας και επαγγελματικής εκπαίδευσης, της υπεράσπισης, του πιστοποιημένου ελέγχου της όρασης και της κατάρτισης, των κοινωφελών προγραμμάτων και των ασθενών και της έρευνας. Οι υπηρεσίες αυτές καθίστανται δυνατές μέσω της γενναιόδωρης υποστήριξης του κοινού. Μαζί με ένα δίκτυο συνεργατών, το Prevent Blindness δεσμεύεται να εξαλείψει την αποτροπή της τύφλωσης στην Αμερική. Για περισσότερες πληροφορίες ή για να συμβάλλετε στο ταμείο εξοικονόμησης χρημάτων, επισκεφθείτε μας στο Web στο preventblindness.org ή facebook.com/preventblindness.

Άρθρο: του Daniel Feldman 
Πηγή: Optical Journal

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4