ΕΟΠΥΥ: Τέλος στις «μαϊμού» συνταγές- Με φακόμετρα ο έλεγχος των γυαλιών οράσεως.

Αποφασισμένος να σπάσει το «απόστημα» με τις «μαϊμού» συνταγές για γυαλιά οράσεως εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο Αχαιός αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος. Όπως επισήμανε μετά την εντολή οι ασφαλισμένοι να έχουν μαζί τους, όταν προσέρχονται στις υπηρεσίες τα γυαλιά, το επόμενο βήμα είναι η προμήθεια ειδικών μηχανημάτων (φακόμετρα) με τα οποία θα μετριούνται οι βαθμοί των γυαλιών σε σύγκριση με την συνταγή του γιατρού.

Έτσι θα εξασφαλίζεται ότι οι πολίτες δεν προσκομίζουν τα γυαλιά κάποιου συγγενούς ή γνωστού κι εκείνοι να έχουν αγοράσει με τα χρήματα των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, γυαλιά ηλίου. Παράλληλα ο κ. Γεωργακόπουλος επισήμανε ότι εάν υπάρχει κάποια καθυστέρηση στην εξόφληση ατομικών δαπανών όπως είναι τα γυαλιά κ.α. αυτό οφείλεται στους εμπεριστατωμένους ελέγχους που γίνονται πλέον προς αποφυγή εξαπάτησης του Οργανισμού αλλά και εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι το ΙΚΑ απέστειλε στον Οργανισμό χωρίς εκκαθάριση σχεδόν όλα τα ατομικά του 2016.

«Οι εκκαθαρίσεις για τις ατομικές δαπάνες βρίσκονται στον Ιούνιο αυτή την στιγμή. Οι νεφροπαθείς πληρώνονται στην ώρα τους. Τα γυαλιά και η ειδική αγωγή έχουν καθυστερήσει. Πρέπει όμως να ξέρουν όλοι ότι το ΙΚΑ μας έστειλε μη εκκαθαρισμένες όλες τις δαπάνες του 2016. Έτσι φορτώθηκε το σύστημα του ΕΟΠΥΥ το 2017 με συνέπεια να φρακάρει. Τώρα παλεύουν οι υπάλληλοι, που μέχρι πρότινος εξυπηρετούσαν 5-6 εκ. ασφαλισμένους, να εξυπηρετούν 10,5 με 11εκ. ασφαλισμένους.


Από ότι με ενημέρωσε η Διευθύντρια του ΕΟΠΥΥ της Πάτρας, εκκαθαρίστηκε και ο Ιούνιος. Για τα γυαλιά από την στιγμή που υπάρχουν προβλήματα στις εκκαθαρίσεις, μπορεί να ζητούν διευκρινήσεις. Πρέπει να προσέχουμε γιατί ξέρουμε ότι πάρα πολλοί παίρνουν γυαλιά ηλίου και τα παρουσιάζουν ως μυωπίας», επισημαίνει ο κ. Γεωργακόπουλος.

Όπως υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού στις προθέσεις της Διοίκησης είναι σαφώς να γίνεται πιο ενδελεχής και λεπτομερής έλεγχος ακόμα και μετρώντας τους βαθμούς του φακού, σύμφωνα με την συνταγή του γιατρού καθώς έχει παρατηρηθεί αρκετές φορές άλλα να γράφει ο οφθαλμίατρος και άλλα γυαλιά να παρουσιάζει ο ασφαλισμένος με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα και στην αποζημίωση.

«Συγκεκριμένους μήνες αυξάνονται οι αιτήσεις για αλλαγή γυαλιών, πάει όλη η οικογένεια να πάρει γυαλιά, άρα δεν είναι μυωπίας είναι ηλίου. Δεν γίνεται όλοι να έχουν μυωπία ή πρεσβυωπία. Σαν πρώτο βήμα είπαμε να δείχνουν τα γυαλιά στον υπάλληλο και θα βλέπει εάν τα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με την γνωμάτευση. Τώρα προσπαθούμε να εφοδιάσουμε τις μονάδες με φακόμετρα και να ελέγχουμε εάν τα γυαλιά που προσκομίζει ο ασφαλισμένος να έχουν τους ίδιους βαθμούς με την συνταγή και θα το μετράμε αυτό με ειδικό μηχάνημα.

Όποιος είναι νόμιμος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αυτοί που φοβούνται και δημιουργούν θόρυβο προκαταβολικά είναι αυτοί που συμμετέχουν σε διάφορες κομπίνες. Εμείς καταλάβαμε πώς δημιουργείται το πρόβλημα και πιστεύουμε ότι οι υπάλληλοι βοηθούν πώς κάνουν τις κομπίνες οι πάροχοι. Προσπαθούμε να ξεπλύνουμε την βρομιά του παρελθόντος, όσο και αν γαυγίζουν σήμερα», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργακόπουλος.

Σε ότι αφορά τις δαπάνες και τις απαιτήσεις των γιατρών, χθες τελείωσε η εκκαθάριση του Ιουνίου οπότε θα πληρωθούν και αυτόν τον μήνα. Μάλιστα η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα προσπαθήσει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου να έχει εξοφλήσει και τον Αύγουστο.

Σεπτέμβριος, Οκτώβριος θα μπουν σε σειρά από Γενάρη. Οι άλλοι μήνες θα εκκαθαριστούν αργότερα. Ο στόχος μας είναι να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμα, γιατί υπάρχουν πολλά που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν», υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

Τέλος αναφορικά με τα προβλήματα που φαίνεται ότι παρουσιάστηκαν τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του νέου συστήματος εξέτασης των ασθενών από τους ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό, ο κ. Γεωργακόπουλος ξεκαθάρισε ότι το 15λεπτο της εξέτασης δεν είναι υποχρεωτικό αλλά έχει προσδιοριστεί κατά μέσον όρο.

«Δεν είπαμε ότι το σύστημα θα μπλοκάρει και αν ένας γιατρός τελειώσει έναν ασθενή νωρίτερα δεν θα μπορεί να μπει στον επόμενο. Αυτά αντιμετωπίστηκαν αμέσως μόλις έγιναν τα πρώτα παράπονα, ξεμπλόκαρε και διαμορφώθηκε το σύστημα. Δεν μπορούν να μας παρουσιάζουν οι γιατροί 60 ασθενείς μέσα στο απογευματινό τους ωράριο. Γι’ αυτό βάλαμε ώρα. Θέλουμε να βλέπουμε πότε χτυπάει στο σύστημα η επίσκεψη του ασθενή, γιατί δεν μπορεί την ίδια ώρα ένας γιατρός π.χ. να εξετάζει και να περνάει συνταγή στο σύστημα ταυτόχρονα και στο Αίγιο και στην Πάτρα», δηλώνει ο κ. Γεωργακόπουλος.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι ο Οργανισμός ετοιμάζει νέο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου ώστε να διαπιστώνει ένα το ραντεβού που κλείστηκε με ένα συγκεκριμένο ΑΜΚΑ τελικά εκτελείται με αυτό ή «ακυρώνεται» και στη θέση του μπαίνει κάποιο άλλο.

«Εδώ έχουμε το φαινόμενο γιατροί να έχουν κρατήσει ΑΜΚΑ να κρατούν ραντεβού για να φαίνεται στο σύστημα ότι είναι κλεισμένοι. Μετά να ακυρώνουν το ΑΜΚΑ του ραντεβού και να εξετάζουν σε άλλο. Ε κάπου και αυτή η απάτη θα σταματήσει κάποια στιγμή. Προσπαθούμε με ανθρώπους που ξέρουν καλά από πληροφορική να στήσουμε ένα σύστημα τέτοιο που θα μας βοηθάει να αποφεύγουμε ή και να αποτρέπουμε εντελώς την παραμικρή κομπίνα. Εμείς στηριζόμαστε στο έντιμο σώμα των γιατρών», κατέληξε ο κ. Γεωργακόπουλος μιλώντας για το θέμα "Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7".

 Συγγραφέας: Θάνος Χριστακόπουλος

Πηγή: TheBest.gr

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/461972

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4