Ηλεκτρονικό εμπόριο! Το μέλλον ή μήπως και το παρόν;

Το 1995, η πρώτη διαδικτυακή πώληση έγινε γεγονός! - ένα βιβλίο από το νεοσύστατο τότε Amazon.
Περίπου 20 χρόνια αργότερα, η βιομηχανία ηλεκτρονικού εμπορίου έχει πραγματοποιήσει πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια πωλήσεις παγκοσμίως και όπως φαίνεται στον δρόμο αυτό, δεν υπάρχει επιστροφή!

ecommerce-2140603_1920.jpg

 Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει φέρει την επανάσταση στο λιανικό εμπόριο. Έχει εξελιχθεί με σκοπό να καλύψει τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των ανθρώπων και να διευκολύνει τις αγορές του σύγχρονου καταναλωτή. Όταν ξεκίνησε είχε αρκετά περιορισμένες δυνατότητες. Όχι πλέον όμως. Και το 2020 είναι εδώ για να το εξελίξει περαιτέρω.

Εάν εξακολουθείτε να είστε επιφυλακτικοί ή προβληματισμένοι για το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου, τα στοιχεία που θα βρείτε στη συνέχεια του άρθρου θα σας αποδείξουν ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν αναπτύσσεται απλά γρήγορα, αλλά είναι εδώ για να μείνει.

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι τάσεις προς το ηλεκτρονικό εμπόριο;

Ο κόσμος του ηλεκτρονικού εμπορίου γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικός. Για να παραμείνει μία επιχείρηση μπροστά από τον ανταγωνισμό, οι τάσεις προς το ηλεκτρονικού εμπορίου πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς. Ανεξάρτητα από το πόσο ώριμο είναι ένα κατάστημα αυτήν τη στιγμή, εάν δεν συμβαδίσει με τις νέες αυτές τάσεις θα κινδυνεύσει να μείνει δραματικά πίσω. Πρέπει ο κάθε επιχειρηματίας να συνεχίσει να κοιτά μπροστά για να εξασφαλίσει την μελλοντική επιτυχία. Καθώς προχωράμε προς το τέλος του 2020, πρέπει να γνωρίζετε αυτές τις τάσεις και να τις εκμεταλλευτείτε. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό αυτές να αναλύονται και να υιοθετούνται έγκαιρα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να προωθήσετε την επιχείρησή σας και να μείνετε μπροστά από τον ανταγωνισμό.

Η αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων είναι ασταμάτητη

1.pngΟι πωλήσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο αυξάνονται συνεχώς καθιστώντας τις διαδικτυακές αγορές ως μια από τις πιο δημοφιλείς διαδικτυακές δραστηριότητες και προβλέπεται να αυξηθούν από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2014 σε 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021 (Statista, 2019). Αυτό είναι ένα τεράστιο νούμερο και σημαίνει τριπλή ανάπτυξη σε διάστημα 7 ετών. Με την δημοτικότητα των καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου ο αριθμός των καταναλωτών που στρέφεται σε διαδικτυακές αγορές παρουσιάζει γεωμετρική άνοδο. Αυτή η αύξηση μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες. Ένα από τους βασικούς είναι αναμφισβήτητα το επίπεδο άνεσης, ευκολίας και αμεσότητας που παρέχεται στους διαδικτυακούς αγοραστές. Υπάρχει επίσης μια αύξηση της εμπιστοσύνης που έχουν αποκτήσει οι αγοραστές όταν πραγματοποιούν αγορές στο διαδίκτυο, καθώς και η βελτιωμένη εμπειρία περιήγησης και  η ποικιλία επιλογών. Κάποτε, οι άνθρωποι δίσταζαν να αγοράσουν πράγματα μέσω διαδικτύου, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον. Οι ιστότοποι έχουν γίνει πιο φιλικοί προς τον πελάτη και με όλη την ευκολία που παρέχουν, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων είναι ασταμάτητη.

Το μέλλον του ηλεκτρονικού εμπορίου μετά τον COVID-19

Αναμφισβήτητα, μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις - αν όχι η μεγαλύτερη – στο παραδοσιακό λιανικό εμπόριο και στη στροφή των καταναλωτών προς το ηλεκτρονικό το 2020 ήταν ο COVID-19

Με τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κλείνουν καταστήματα με την εφαρμογή lockdown σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του κοροναϊού, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατέφυγαν και συνεχίζουν να καταφεύγουν στις διαδικτυακές αγορές προκειμένου να προμηθευτούν τα είδη που επιθυμούν.

Χαρακτηριστικά, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου, ο Jeff Bezos του Amazon, έχει δει την περιουσία του να αυξάνεται κατά περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια χάρη στην αυξημένη ζήτηση των πελατών για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Amazon.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο αντίκτυπος του κορανοϊού δεν ήταν μόνο μια βραχυπρόθεσμη ώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά μια νέα πραγματικότητα που ήρθε για να μείνει ακόμη και μετά τον COVID-19. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να αισθάνονται άνετα με την ευκολία και τα οφέλη των ανέπαφων πληρωμών που παρέχει η διαδικτυακή πώληση προκαλώντας πολύ πιθανά μια μόνιμη αλλαγή συμπεριφοράς προς τις ψηφιακές αγορές.

Στην πραγματικότητα, οι διάφοροι αναλυτές της αγοράς λένε ότι η βιομηχανία ηλεκτρονικού εμπορίου θα είναι ο μεγαλύτερος κερδισμένος από την πανδημία του κοροναϊού. Τα ποσοστά διείσδυσής της, που επί του παρόντος είναι 15%, αναμένεται να αυξηθούν σε 25% έως το τέλος του 2025 (MarketWatch, 2020). Αυτό σημαίνει αύξηση 67% σε πέντε χρόνια.

Η θετική επίδραση του COVID-19 στο ηλεκτρονικό εμπόριο, δυστυχώς, προκαλεί μεγάλη απώλεια για τα παραδοσιακά καταστήματα λιανικής. Μέχρι και 100.000 προβλέπεται να κλείσουν τα επόμενα πέντε χρόνια. 

Με περίπου 24.000 κλεισίματα καταστημάτων ειδών ένδυσης ο χώρος που θα επηρεαστεί περισσότερο, ακολουθούμενα από 12.000 καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και από 11.000 σε καταστήματα επίπλων σπιτιού και παντοπωλεία.

Οι αγορές μέσω κινητών συσκευών αυξάνονται

3.png

Η ανάπτυξη του εμπορίου μέσω κινητών ήταν αξιοσημείωτη. Από το 2016 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 15%. Μέχρι το τέλος του 2021, το 73% των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου θα πραγματοποιείται από κινητές συσκευές (Statista, 2019). Αυτά τα στοιχεία δεν μπορούν να αγνοηθούν. Η βελτίωση της εμπειρίας στις ηλεκτρονικές αγορές για τους χρήστες ηλεκτρονικών κινητών συσκευών μπορεί να είναι μια τεράστια ευκαιρία για να τα αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις. Αυτή η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της χρήσης κινητών συσκευών αλλά και στο ότι οι άνθρωποι δεν ψωνίζουν απλώς στο διαδίκτυο αλλά χρησιμοποιούν τις κινητές συσκευές τους για περιήγηση ή έρευνα πριν αποφασίσουν σχετικά με τις αγορές τους. Καθώς αυξάνεται η εμπιστοσύνη στις ηλεκτρονικές αγορές, οι καταναλωτές αισθάνονται πιο άνετα να ψωνίζουν από τις κινητές τους συσκευές από ποτέ. Ειδικά όταν πρόκειται για τις γενιές των Millenials και Gen Z που έχουν μεγαλώσει με μεγάλη εξοικίωση στους υπολογιστές και στο διαδίκτυο. Αυτές οι γενιές είναι επίσης πιο πιθανό να ψωνίζουν στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας τις κινητές τους συσκευές, σε σύγκριση με τις παλαιότερες. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι ιστότοποι έχουν πλέον βελτιστοποιηθεί για χρήση σε κινητά.

Ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η δαπάνη των επιχειρήσεων λιανικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) θα φθάσει τα 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2022, από περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 (BusinessWire, 2018). Αυτό συμβαίνει γιατί οι λιανοπωλητές στοχεύουν σε νέες οδούς για να αυξήσουν την εξατομίκευση της εμπειρίας των πελατών. Αυτή η έρευνα μας δείχνει ότι οι λιανοπωλητές είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό σε εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες προς στους πελάτες και να δώσουν στην επιχείρησή τους ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αυτά τα εργαλεία AI είναι από αυτοματοποιημένες πλατφόρμες μάρκετινγκ που είναι εξοπλισμένες για τη δημιουργία έγκαιρων προσφορών, έως και υπηρεσίες ηλεκτρονικής επικοινωνίας για την άμεση απάντηση σε ερωτήματα πελατών.

5.png

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης θα γίνει ισχυρότερος τα επόμενα χρόνια, καθώς οι λιανοπωλητές επενδύουν στη βελτίωση τομέων όπως η εξυπηρέτηση πελατών, όπου η AI μπορεί να είναι χρήσιμη για την κατανόηση των αντιδράσεων των πελατών στο προϊόν ή την υπηρεσία που αγοράστηκε. Αυτό θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του τρόπου με τον οποίο οι λιανοπωλητές μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών. Για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, είναι σημαντικό οι λιανοπωλητές να επενδύσουν σε αυτήν την τάση ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η επαυξημένη πραγματικότητα μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε

Μέχρι το 2022 περισσότερα από 120.000 καταστήματα θα χρησιμοποιούν τεχνολογίες ( Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality – AR), προσφέροντας στους πελάτες τους μια πολύ πιο πλούσια εμπειρία αγορών (Prnewswire, 2018). Μία από τις κύριες ανησυχίες που έχουν οι άνθρωποι όταν ψωνίζουν στο διαδίκτυο είναι η αδυναμία να δουν από πρώτο χέρι το προϊόν. Η τεχνολογία AR συμβάλλει στη γεφύρωση αυτού του κενού και επιτρέπει στους διαδικτυακούς αγοραστές να απεικονίσουν καλύτερα τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν.

6.png

Για τους διαδικτυακούς πελάτες αυτό θα μπορούσε να είναι ένα παιχνίδι αλλαγής. Οι εμπειρίες AR μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα προϊόντα που προτίθενται να αγοράσουν. Με τη χρήση του AR θα είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκεςτους και εάν τα προϊόντα που προτίθενται να αγοράσουν ικανοποιούν τις απαιτήσεις τους. Αρκετές επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν ήδη αρχίσει να πειραματίζονται με το AR, κάτι που θα τους βοηθήσει να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό. Η παροχή πιο εξατομικευμένων εμπειριών στους καταναλωτές θα επιτρέψει καλύτερες διαδικτυακές αγορές. Οι εταιρείες χρησιμοποιούν το AR όχι μόνο για να βελτιώσουν την εμπειρία των πελατών αλλά και για να επιτρέψουν στους αγοραστές τη δυνατότητα να δοκιμάσουν και να εξερευνήσουν τα προϊόντα με τον τρόπο που θα έκαναν κατά τη διάρκεια μιας προσωπικής εμπειρίας αγορών.

Η εξατομίκευση είναι το μέλλον

Περισσότερο από το 50% των αγοραστών δηλώνουν ότι η εξατομικευμένη εμπειρία στο διαδίκτυο είναι σημαντική (Bazaarvoice, 2018). Επιπλέον, το 74% των εμπόρων πιστεύουν ότι η εξατομίκευση έχει «ισχυρή» ή «ακραία» επίδραση στην προώθηση των σχέσεων με τους πελάτες (Evergage, 2018).

Η εξατομίκευση της διαδικτυακής εμπειρίας αγορών είναι το κλειδί για την ικανοποίηση των πελατών. Τα άτομα που ψωνίζουν στο διαδίκτυο ζητούν βοήθεια για να βρουν τα προϊόντα που χρειάζονται και εκτιμούν μια πιο εξατομικευμένη εμπειρία. Ως αποτέλεσμα κακών προτάσεων προϊόντων, οι αγοραστές στο διαδίκτυο ενδέχεται να αποφεύγουν εντελώς ορισμένα καταστήματα.

Οι ιστότοποι ηλεκτρονικού εμπορίου ακολουθούν αυτήν την τάση και επενδύουν σε τακτικές εξατομίκευσης για να κάνουν την εμπειρία αγορών στο διαδίκτυο καλύτερη. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εξατομίκευση των μηνυμάτων που αποστέλλονται μέσω email ή παρέχοντας τις σωστές πληροφορίες στην ενδιαφερόμενη ομάδα καταναλωτών.

Συμπέρασμα

Η πρόοδος στην τεχνολογία και οι αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, επιβάλουν στον σύγχρονο επιχειρηματία να ακολουθεί τις εξελίξεις. Η παροχή προς τους πελάτες της δυνατότητας ηλεκτρονικής πώλησης είναι αναγκαία. Όποια όμως τάση ηλεκτρονικού εμπορίου αποφασίσετε να υιοθετήσετε, κάντε το με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας αγορών για τους πελάτες σας και τη δημιουργία μιας μακροχρόνιας σχέση μαζί τους. Προχωρήστε στην εξέλιξη του ηλεκτρονικού εμπορίου σας στο επόμενο επίπεδο, εξελισσόμενοι μαζί τους δίπλα-δίπλα και εκμεταλλευόμενοι τις αγοραστικές ανάγκες της σύγχρονης αλλά και μελλοντικής εποχής.

Author: J.V.

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4