Οι Φανατικότεροι Οπαδοί του Ε-Commerce είναι όσοι έχασαν Εισόδημα στην Πανδημία

Σαν μανιτάρια φυτρώνουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα εξαιτίας των lockdown. Τι αγοράζει και πότε ο μέσος χρήστης; Ποιο είναι το κοινό των διαδικτυακών αγορών;

Στην Ελλάδα, περίπου 7 στους 10 διαδικτυακούς καταναλωτές, δηλαδή ένα ποσοστό 68%, επηρεάστηκαν κατά κάποιο τρόπο από την πανδημία του Covid-19, με αποτέλεσμα σε διαφορετικά επίπεδα, τη μείωση του εισοδήματός τους ή την αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας για αυτούς, τις οικογένειες ή τους φίλους τους.
Photo e commerce 850x565H επίπτωση αυτή σε συνδυασμό με τα απαγορευτικά μέτρα στη λιανική φαίνεται ότι τους έστρεψε δυναμικά στις αγορές μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων. Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Nielsen που διενεργήθηκε το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου του 2020 τα συμπεράσματα της έρευνας έδειξαν ότι σχεδόν το 1/5 (21%) των ερωτηθέντων από αυτή την ομάδα, άρχισαν να ψωνίζουν διαδικτυακά πριν από λιγότερο από ένα χρόνο, αλλά και για αυτούς το ηλεκτρονικό εμπόριο πλέον δίνει ευκαιρίες για έρευνα, σύγκριση τιμών και αναζήτηση προσφορών, πέρα από την ασφάλεια της έκθεσης στην πανδημία στα φυσικά καταστήματα.

Προϊόντα ομορφιάς μέχρι και καθαριστικά σπιτιού είναι ενδεικτικά oi κατηγορίες που αγοράζονται σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό από τους καταναλωτές που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία, ενώ το φυσικό κατάστημα εξακολουθεί να βρίσκεται στις προτιμήσεις αυτών που δεν έχουν επηρεαστεί, αναφέρει η Ντορίνα Φυντάνη, Consumer Insights Leader NielsenIQ.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εταιρείας, από τα στοιχεία της έρευνας, ανατρέπεται η αντίληψη πως το ηλεκτρονικό εμπόριο θα κερδίσει πολύ περισσότερο έδαφος ανάμεσα στους εύπορους καταναλωτές. Aντίθετα μάλιστα, οι καταναλωτές με μικρομεσαία εισοδήματα είναι η ραχοκοκαλιά του e-commerce. Στο πλαίσιο αυτό, οι χαμηλότερες τιμές είναι πλέον μεταξύ των τριών κορυφαίων λόγων για τη μετάβαση σε διαδικτυακές αγορές για το 66% των ερωτηθέντων.
photo e commerceΣτα καθ' ημάς τώρα, στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχουν στραφεί οκτώ στους δέκα (79%) Έλληνες καταναλωτές, που επηρεάστηκαν από την έκρηξη της πανδημίας του Covid-19, χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο τρόπο αγορών  2-3 φορές συχνότερα από όσους δεν επηρεάστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έρευνας Nielsen IQ. Περίπου επτά στους δέκα διαδικτυακούς καταναλωτές (68%) που αγοράζουν online, επηρεάστηκαν από την πανδημία, με αποτέλεσμα, σε διαφορετικά επίπεδα, τη μείωση του εισοδήματος και την αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας των ιδίων ή των δικών τους. 
Από δημογραφικής πλευράς, οι ηλικίες 18-24 ετών έχουν την τάση 
να υποστηρίζουν διαφορετικές μορφές επικοινωνίας με τους εμπόρους λιανικής πώλησης όσον αφορά στις προωθήσεις, με το 35% να προτιμούν τις ειδοποιήσεις εντός εφαρμογής. Το Facebook προτιμά το 52% των διαδικτυακών αγοραστών και το Instagram σχεδόν το ήμισυ (49%) της γενιάς 18-24 ετών. Περίπου το 40% των διαδικτυακών αγορών γίνονται Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, με το 62% των συμμετεχόντων στην έρευνα να χρησιμοποιούν smartphones για τις αγορές τους.

Παράδειγμα: Ηλεκτρονικά λειτουργούν πλέον ένα (1) στα τρία (3) καταστήματα στην Κομοτηνή μεταξύ των δύο lockdown. Σε έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής καταδεικνύεται ότι 8 στα 10 καταστήματα έχουν μειωμένο τζίρο και ότι στο διάστημα μεταξύ των δύο lockdown το ποσοστό των καταστημάτων που διαθέτουν e-Shop έφτασε στo 33,33%. Οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι προτίθενται να αγοράσουν ηλεκτρονικά από μια φορά στους 2-3 μήνες έως και μια φορά στις 15 μέρες και γίνονται πιο ενεργοί προς το τέλος της εβδομάδας.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4