Παθήσεις των Οφθαλμών και Σύγχρονες Θεραπείες

Δεν υπάρχει πιο φυσιολογικό σύμπτωμα της γήρανσης του ανθρώπινου οφθαλμού από την θόλωση του φακού που βρίσκεται μέσα σε αυτόν. Η θόλωση του φακού, που με μία λέξη αναφέρεται ως Καταρράκτης, έχει ως αποτέλεσμα θαμπή όραση που μειώνει την ποιότητα της ζωής μας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν την ύπαρξη του καταρράκτη στα μάτια του σε μια ηλικία μετά τα 50, είτε επειδή αντιμετωπίζουν δυσκολία στην βραδινή οδήγηση είτε λόγω του ότι η όραση τους δεν έχει την διαύγεια και την ευκρίνεια που είχαν μέχρι τότε - θαμπή όραση μακριά και κοντά - είτε επειδή αντιλαμβάνονται ότι τα χρώματα γύρω του έχουν γίνει λιγότερο ζωηρά.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που το παθολογικό υπόβαθρο στην φυσική κατάσταση του ατόμου μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση του καταρράκτη νωρίτερα και τέτοιες είναι:
- ο Σακχαρώδης Διαβήτης
- η χρόνια λήψη φαρμάκων όπως η Κορτιζόνη και η προηγηθείσα αγωγή με ακτινοβολία
- ο σοβαρός τραυματισμός του οφθαλμού.
Στην περίπτωση που κάποιος πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη εκτός από την ανάγκη αντιμετώπισης του Καταρράκτη με σκοπό την ανάταξη της όρασης, υπάρχει και ο ιατρικός λόγος που είναι η αναγκαιότητα εξέτασης και παρακολούθησης του βυθού του οφθαλμού με την μέγιστη ευκρίνεια ώστε να είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί η όποια οφθαλμολογική επιπλοκή προκαλεί το Σάκχαρο στα μάτια.
Η σύγχρονη τεχνολογία σε συνδυασμό με την χειρουργική εμπειρία και τις δυνατότητες επιλογής του φακού που θα τοποθετηθεί στον οφθαλμό - ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς - έχει αναγάγει την χειρουργική του καταρράκτη στο επίπεδο μιας επέμβασης πλήρους διόρθωσης των διαθλαστικών σφαλμάτων ενός ασθενούς. 
Με απλά λόγια, ανάλογα με τον φακό που επιλέξετε μαζί με τον οφθαλμίατρο σας, είναι δυνατόν να διορθωθεί η μυωπία σας, η υπερμετρωπία σας, ο αστιγματισμός σας, ακόμα και η πρεσβυωπία σας. Και βέβαια υπάρχει η επιλογή των πολυεστιακών ενδοφακών που διορθώνουν την όραση και για μακριά και για την μέση απόσταση και για κοντά (διάβασμα) απαλλάσσοντας τον άνθρωπο από τα γυαλιά ολοκληρωτικά.
Σήμερα, με μία επέμβαση που χρήζει τοπικής αναισθησίας με σταγόνες, μέσα από μικροσκοπική τομή και με σύντομη μετεγχειρητική αγωγή, υπάρχει η δυνατότητα να αντιμετωπίσει ο κάθε άνθρωπος το πρόβλημα της θαμπής όρασης λόγω του καταρράκτη και συνάμα να απαλλαγεί από τα γυαλιά.
Συζητήστε με τον οφθαλμίατρό σας ποια κατηγορία ενδοφακών είναι η καλύτερη για την περίπτωσή σας ανάλογα με τις επιθυμίες σας, τις καθημερινές σας ανάγκες και την κατάσταση των οφθαλμών σας.

Πηγή: Dr. Γεώργιος Μαρκέτος M.D Οφθαλμίατρος Χειρουργός

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4