8 Tips για την προστασία των ματιών μας στο μαγείρεμα

Είναι γεγονός ότι η καλή διατροφή είναι απαραίτητη για μια υγιή όραση, μπορεί όμως να υπάρξει μια πιο άμεση σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της ασφάλειας των ματιών μας. Βεβαιωθείτε λοιπόν, ότι γνωρίζετε πώς να κρατήσετε τα μάτια σας ασφαλή στην κουζίνα πριν να περάσετε πόλλες ώρες στην προτετοιμασία των γευμάτων.

Σε περίπτωση που τραυματιστείτε, επισκεφθείτε άμεσα τον οφθαλμίατρο σας. Αν διαπιστώσετε κοκκίνιλα, πόνο, θολή όραση, δακρύρροια ή αίσθηση σαν να υπάρχει κάτι στο μάτι σας, μην το αφήσετε να εξελιχθεί.

Καυτό λάδι μαγειρέματος

Καυτό λάδι μαγειρέματος και λίπη μπορούν εύκολα να πιτσιλίσουν πάνω στο μάτι. Η πρόληψη είναι η καλύτερη στρατηγική. Προστασία των ματιών μπορεί να αποτρέψει τους συνηθέστερους τραυματισμούς των ματιών. Αλλά αν δεν είστε διατεθειμένοι να φοράτε προστατευτικά γυαλιά κατά την ώρα που τηγανίζετε μπέικον για παράδειγμα, τουλάχιστον χρησιμοποιήστε ένα προστατευτικό ή το καπάκι της κατσαρόλας.

Αν καυτό λίπος πιτσιλίσει τα μάτια σας, ξεπλύνετε αμέσως με άφθονο νερό. Αυτό θα αφαιρέσει το λίπος από τα μάτια σας και τυχόν σωματίδια μέσα σε αυτά. Αν υπάρχει προφανής ζημία, υπερβολικός πόνος, διαδοχικά συμπτώματα ή απλώς ανησυχείτε γιατί νιώθετε κάτι περίεργο, επισκεφθείτες έναν οφθαλμίατρο όσο το δυνατόν συντομότερα. Για ήσσονος σημασίας πιτσιλιές από λίπη, τεχνητά δάκρυα μπορεί να βοηθήσουν. Μην χρησιμοποιείτε οφθαλμικές σταγόνες κατά της ερυθρότητας. Μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις ή άλλους τραυματισμούς των ματιών, ενώ είστε σε θεραπεία για τα μάτια σας.

Πιτσιλιές από υγρά φαγητών

Οι πιτσιλιές στο μάτι σας από οποιοδήποτε υγρό μπορεί να είναι δυσάρεστη. Πρώτον, ξεπλύνετε το μάτι με άφθονο νερό. Υγρά τροφίμων μπορεί να είναι κάπως όξινα και προκαλούν δακρύρροια και αίσθημα καψίματος. Ορισμένα υγρά, όπως ωμό κοτόπουλο, μπορεί επίσης να περιέχουν μικρό οργανισμούς που πιθανόν να προκαλούν μόλυνση.

Καυτά υγρά, επίσης, μπορεί να κάψουν ή να ξεφλουδίζουν το μάτι. Σε περιπτώσεις όπως αυτή ή αν κάποιο σύμπτωμα διαρκεί και δεν σταματά να σας ενοχλεί πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα έναν οφθαλμίατρο.

Έκθεση των ματιών στα καυτερά

 

Όταν χρησιμοποιείτε καυτερή πιπέρια και άλλα πικάντικα συστατικά μπορεί να μείνουν στα δάχτυλά σας και να καταλήξουν στα μάτια σας, αν τα τρίψετε. Πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά από την προετοιμασία οποιουδήποτε φαγητού, ή μπορείτε να φοράτε γάντια ενώ μαγειρεύετε. Εάν μπει πιπέρι ή άλλα έλαια μπαχαρικών μέσα ή πάνω στα μάτια σας, ξεπλύνετε με άφθονο νερό. Μπορείτε επίσης να πλένετε τα βλέφαρά σας και την περιοχή γύρω από τα μάτια σας με σαμπουάν για μωρά. Ποτέ μην τοποθετείτε οποιοδήποτε σαπούνι άμεσα στο μάτι σας.

Καθαριστικά 

Τα προϊόντα καθαρισμού είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους στην κουζίνα. Θα πρέπει να φοράτε πάντα προστατευτικά γυαλιά όταν εργάζεστε με χημικά καθαρισμού. Χλωρίνη, καθαριστικά φούρνου και άλλες χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και τραυματισμούς των ματιών. Αν μπει οποιοδήποτε προϊόν καθαρισμού στα μάτια σας, ξεπλύνετέ τα αμέσως με άφθονο νερό και ζητήστε ιατρική βοήθεια. Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση, τόσο χειρότερη η ζημιά μπορεί να είναι.

Προσοxή με τα αιχμηρά αντικείμενα

Μαχαίρια, πιρούνια, ψαλίδια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα μάτια. Πάντα να είστε προσεκτικοί όταν χειρίζεστε αιχμηρά αντικείμενα, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι. Αιχμηρά αντικείμενα είναι η τρίτη πιο συχνή αιτία τραυματισμού των ματιών στα παιδιά .

Πτώσεις στην κουζίνα

Χαλαρά χαλιά, ανοικτά ντουλάπια και υγρά στο πάτωμα μπορεί να είναι περισσότερο επικύνδινα για τα μάτια σας από ό,τι έχετε συνειδητοποιήσει. Τα πεσίματα ήταν η νούμερο ένα αιτία τραυματισμού των ματιών στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2002 και 2011. Οι άνθρωποι 60 ετών και άνω είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε τραυματισμούς των ματιών από τις πτώσεις. Πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα βεβαιωθείτε ότι η κουζίνα σας είναι ασφαλής τόσο για τη γιαγιά, όσο και για τα εγγόνια.

Μην βάζετε τρόφιμα στα μάτια σας

Αστικοί μύθοι αφθονούν σχετικά με τα προϊόντα διατροφής που βοηθούν σε παθήσεις των ματιών ή ακόμα και ότι αλλάζουν το χρώμα τους. Αυτά είναι ψευδή. Το μέλι δεν θα αλλάξει το χρώμα των ματιών σας. Τσάι δεν θεραπεύει ροζ μάτι. Μην βάζετε τίποτα στο μάτι σας που δεν έχει σχεδιαστεί για χρήση στα μάτια. Εάν χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε προϊόντα διατροφής αισθητικά στο δέρμα γύρω από τα μάτια σας, να είναι προσεκτικοί να μην μπει μέσα στα μάτια σας.

Δεν βάζουμε μπριζόλες στα χτυπημένα μάτια

 

Στα κινούμενα σχέδια και στις παλιές ταινίες, οι άνθρωποι συχνά βάζουν μια ωμή μπριζόλα στο μαυρισμένο μάτι. Αυτό δεν είναι ασφαλές. Οι οργανισμοί στο ωμό κρέας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις. Άλλα συσκευασμένα κατεψυγμένα τρόφιμα, όπως σάκους κατεψυγμένα λαχανικά θα μπορούσαν να έχουν μολυνθεί από βακτήρια στην κατάψυξη ή την κουζίνα σας. Για ένα μαυρισμένο μάτι από χτύπημα, χρησιμοποιήστε ένα πακέτο πάγου ή παγάκια τυλιγμένα σε μια καθαρή πετσέτα. Και δείτε ένα γιατρό εάν αναπτυχθού οποιαδήποτε σοβαρά συμπτώματα.

ΠΗΓΗ: AAO

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4