Τα Greek Handmade Frames, Κατακτούν την Παγκόσμια Αγορά Οπτικών

Αποκλειστική συνέντευξη με τον Άγγελο Δεστούνη, Μηχανολόγο - Μηχανικό, Διευθυντή Παραγωγής των GHF.
Tα Greek Handmade Frames (GHF) - δηλαδή τα Ελληνικά Χειροποίητα Γυαλιά -, αν και δεν «ξεχνάνε» την Ελλάδα, έχουν ανοίξει πλέον τα «φτερά» τους για άλλες «πολιτείες μακρινές», στην παγκόσμια αγορά, κόντρα στην ελληνική αλλά και διεθνή κρίση.
Ξεκινώντας ως μια οικογενειακή επιχείρηση πριν λίγα χρόνια, έχει εξελιχθεί πλέον σε μια δυναμικά αναπτυσσόμενη βιομηχανία, με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό. Μια εταιρεία που, χωρίς να χάσει τον οικογενειακό της χαρακτήρα, επενδύει συνεχώς σε νέες τεχνολογίες αιχμής, φιλικές προς το περιβάλλον και σε ανθρώπινο δυναμικό με πίστη σε αυτό που δημιουργεί.
Με πολλαπλές συμμετοχές στις διεθνείς κλαδικές εκθέσεις, αναμφίβολα έχει πετύχει το στόχο της, προσελκύοντας πελάτες με ισχυρά brands στο portfolio τους και κάνοντας το Greek Handmade Frames και επακόλουθα το «Made in Greece», συνυφασμένα με την άριστη ποιότητα κατασκευής, την εμπορική αξιοπιστία και το υψηλής αισθητικής design.

Κύριε Δεστούνη, πότε και πώς δημιουργήθηκαν τα Greek Handmade Frames (GHF);02-IMG 6321-O.KΤο εργοστάσιο ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του 2013, στην Κερατέα. Εμπνευστής και δημιουργός ήταν ο θείος μου, Διονύσης Δεστούνης, ο οποίος υπήρξε και ο ιδρυτής της «ΝΕΑ ΟΠΤΙΚΗ Α.Ε.». Στόχος από την αρχή ήταν η παραγωγή υψηλής ποιότητας χειροποίητων γυαλιών οράσεως και ηλίου. Στο παρελθόν η Ελλάδα είχε κάποια εργοστάσια γυαλιών, όμως με τον κατακλυσμό της αγοράς από φθηνά προϊόντα εξωτερικού, σταδιακά σταμάτησαν. Βασική ιδέα του οράματός μας ήταν η αναβίωση της παραγωγής, δημιουργώντας το μοναδικό αυτή τη στιγμή στο είδος του εργοστάσιο στην Ελλάδα.

Είναι πραγματικά εύκολο να ξεκινήσει κανείς μία τέτοιου είδους επιχείρηση στην ελληνική πραγματικότητα;01-IMG 6343-O.KΗ πραγματικότητα είναι ότι ξεκινήσαμε στην Ελλάδα της χρηματοοικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα να χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για την εκκίνηση αυτού του εγχειρήματος. Ξεκινήσαμε στην παραγωγή, εγώ, ο ξάδερφος μου Κώστας Δεστούνης και ένας τεχνίτης. Κάναμε αμέτρητα ταξίδια στην Ιταλία για εκπαίδευση και αγορές νέων σύγχρονων μηχανημάτων, ώστε να καταφέρουμε να επιτύχουμε το τελικό προϊόν υψηλής ποιότητας που είχαμε ως σκοπό από την αρχή. Και κάπως έτσι καταφέραμε, σήμερα, το εργοστάσιο να λειτουργεί με τρεις βάρδιες και να απασχολεί 38 εργαζόμενους.

Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος στην επιχείρηση;03-IMG 6309-O.KΗ συμμετοχή μου ξεκίνησε από την πρώτη μέρα του εργοστασίου. Πριν ακόμα δημιουργηθεί το εργοστάσιο, είχα δουλέψει στη «ΝΕΑ ΟΠΤΙΚΗ» στον σχεδιασμό γυαλιών. Όταν ξεκίνησε το εργοστάσιο, έχοντας πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού, ανέλαβα τη Διεύθυνση Παραγωγής.

Σε ποιες αγορές απευθύνονται τα GHF;04-IMG 6357-O.KΕξ αρχής η στόχευσή μας ήταν οι εξαγωγές. Το τελικό προϊόν που παράγουμε είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με ιταλικές πρώτες ύλες και ελληνική κατασκευή. Δεν είναι προϊόν χαμηλότερης τιμής, αλλά προϊόν υψηλής ποιότητας. Συνεργαζόμαστε με brands του εξωτερικού κατασκευάζοντας μέρος ή και ολόκληρες τις συλλογές τους. Το 80% της παραγωγής μας πωλείται σε πελάτες εξωτερικού. Ενδεικτικά, χώρες στις οποίες έχουμε σταθερές συνεργασίες είναι οι: Γαλλία, Ολλανδία, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Ελβετία, Σουηδία, αλλά ακόμη και οι Κορέα, Σιγκαπούρη κ.ά. Επίσης, τα προϊόντα μας διανέμονται σε Ελλάδα και Κύπρο από την άλλη εταιρεία του ομίλου μας,«ΝΕΑ ΟΠΤΙΚΗ», με τα εξής brands: ΖEUS +ΔIONE, URBAN OWL και EL GRECO.

Υπάρχει γνώση στην Ελλάδα για την κατασκευή γυαλιών και τι σημαίνει «είναι χειροποίητα»;05-IMG 6335-O.KΞεκινήσαμε παίρνοντας τεχνογνωσία από την Ιταλία, γι’ αυτό και τα μηχανήματά μας προέρχονται από τη συγκεκριμένη χώρα. Όμως, χρόνο με τον χρόνο, επενδύσαμε στην έρευνα (R&D) και πλέον έχουμε αποκτήσει το... προσωπικό μας know how, δημιουργώντας τη δική μας «μυστική συνταγή» παραγωγής. Είμαστε το μοναδικό εργοστάσιο που χρησιμοποιεί Acetate ως πρώτη ύλη στην Ελλάδα. Έτσι, κάθε εργαζόμενος εκπαιδεύεται αποκλειστικά από εμάς. Αυτό απαιτεί περισσότερη προσπάθεια στην εκπαίδευση, όμως έχει ως αποτέλεσμα αξιόπιστους συνεργάτες. Κάθε γυαλί χρειάζεται από 50 έως 70 διαφορετικά στάδια επεξεργασίας, αναλόγως με τις προδιαγραφές του κάθε σχεδίου. Σε κάθε στάδιο τα γυαλιά δουλεύονται ένα προς ένα στο χέρι, από έμπειρους τεχνίτες, με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια.

Ποιο είναι το όραμα των GHF;
07-IMG 6380-O.KΌραμά μας είναι η αναγνώριση και η εδραίωση του «Made in Greece» στη διεθνή αγορά των οπτικών. Στόχος μας είναι τα ελληνικής κατασκευής γυαλιά να είναι συνυφασμένα με την άριστη ποιότητα κατασκευής και το υψηλής αισθητικής design. Αυτό το πετυχαίνουμε με τη συμβολή όλης της ομάδας και, κυρίως, τους ανθρώπους που δουλεύουν στην παραγωγή και έχουν το ίδιο όραμα.
 
Αρκετοί Έλληνες οπτικοί δεν γνωρίζουν την ύπαρξη ελληνικού εργοστασίου γυαλιών. Εσείς κάνετε κάποιες ενέργειες για να το επικοινωνήσετε;
08-IMG 6383-O.KΕίναι πολλοί οι οπτικοί που έχουν επισκεφθεί το εργοστάσιο και τους έχουμε ξεναγήσει. Αρκετοί έχουν φέρει και την ομάδα πωλήσεών τους για ξενάγηση και εκπαίδευση. Από τον Μάιο του 2019, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και πιο συγκεκριμένα με τον υπεύθυνο Τομέα Οπτικής και Οπτομετρίας, κ. Αριστείδη Χανδρινό και με την καθηγήτρια του εργαστηρίου Τεχνολογίας Οφθαλμικών Φακών κ. Δροσάτου, ξεκινήσαμε workshop στους φοιτητές για τη χειροποίητη κατασκευή σκελετών οράσεως. Τέλος, μέσω από το δίκτυο συνεργατών μας, της «ΝΕΑ ΟΠΤΙΚΗ A.E.», διοργανώνουμε παρουσιάσεις του εργοστασίου.
 
Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;15-IMG 6350-O.KΣτόχος μας είναι η επέκταση των διεθνών συνεργασιών μας με καταξιωμένα brands, η συνεχής εξέλιξη των παραγωγικών μας δυνατοτήτων, και η ανάπτυξη νέων προϊόντων μέσω της έρευνας (R&D) και των εξελίξεων της νέας τεχνολογίας που την παρακολουθούμε αδιάλειπτα και ως επακόλουθο αυτών, η αύξηση των θέσεων εργασίας.
10-IMG 6376-O.K          11-IMG 6365-O.K14-IMG 6353-O.K

Σημ.: Η συνέντευξη αυτή δημοσιεύεται αποκλειστικά και στη "Σύγχρονη Οπτική", τεύχος Νο 17. 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(8 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4