Δέκα Χρυσοί Κανόνες για την σωστή χρήση των Φακών Επαφής.

Οι φακοί επαφής φροντίζουν πάντα την όρασή σας αλλά και εσείς πρέπει να φροντίζετε τους φακούς επαφής και τα μάτια σας.
Σε καθημερινή χρήση οι φακοί επαφής για...

κάθε άνθρωπο, άσχετα από τον τύπο ή την ποιότητα τους, (που ποικίλει ανά οφθαλμική περίπτωση) και σας έχει προταθεί από τον εφαρμοστή σας, συνοδεύονται από ορισμένους Χρυσούς Κανόνες ώστε η μακροχρόνια χρήση των Φακών Επαφής να μην γίνει η αιτία πολλών προβλημάτων που πολλές φορές είναι αργά να αντιμετωπιστούν την τελευταία στιγμή.
Η πρόληψη πολλών επιπλοκών του ματιού σας από την μη σωστή ενημέρωση ή από συνειδητή παράλειψη των σωστών ενεργειών που αφορά στην Χρήση-Φροντίδα-Αποστείρωση των φακών επαφής είναι πολύ Σημαντική γνώση και Απαραίτητη προϋπόθεση για την μακροχρόνια χρήση Φ.Ε χωρίς προβλήματα.
1. Αμέσως πριν την τοποθέτηση ή αφαίρεση των φακών επαφής από τα μάτια μας είναι απαραίτητο να έχουμε φρεσκοπλυμένα, καλά ξεβγαλμένα και στεγνά καθαρά χέρια που θα μεταφέρουν τον κάθε φακό επαφής μέσα ή 'έξω από τα μάτια μας χωρίς μικρόβια.
2. Είναι πολύ σημαντικό η τοποθέτηση του φακού επαφής στο μάτι μας να γίνεται με πλήρη ενυδατωμένο φακό. Εάν ο φακός επαφής λόγω οποιασδήποτε καθυστέρησης ή λάθος χειρισμού στεγνώνει πρέπει πάντα να τον ενυδατώνουμε πριν την εισαγωγή του .
3. Πρέπει να αποφεύγετε αυστηρά για τους περισσότερους φακούς επαφής της αγοράς (εκτός ολίγων εξαιρέσεων) να κοιμάστε έστω και για λίγη ώρα με τους φακούς επαφής μέσα στα μάτια σας. Δημιουργείτε έντονα πρόβλημα Υποξίας ( έλλειψη οξυγόνωσης) και σοβαρής διαταραχής της δακρυϊκής σας στοιβάδας, που είναι μακροχρόνια, καταστροφικοί παράγοντες για την ομαλή - ασφαλή και άνετη εφαρμογή των Φ.Ε στα μάτια σας.
4. Πρέπει πάντα να Αποστειρώνετε και να Καθαρίζετε τους φακούς επαφής σας μετά από κάθε χρήση τους στα μάτια σας με το υγρό διάλυμα συντήρησης και καθαρισμού που σας έχει προτείνει ο εφαρμοστής σας και ταιριάζει στις ανάγκες σας.
5. Χρειάζεται προσοχή κατά τη συντήρηση ή μεταφορά των φακών επαφής στη θήκη τους. Πρέπει η θήκη να είναι γεμάτη με επαρκή ποσότητα υγρού διαλύματος ώστε οι φακοί να μη στεγνώνουν , ξηραίνονται και φθείρονται. Επίσης χρειάζεται προσοχή στο κλείσιμο της θήκης κατά την αποθήκευση και στην εξαγωγή των φακών από τη θήκη κατά την εφαρμογή τους στο μάτι. Αυτά θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα στάδια πρόκλησης ατυχήματος , σχισίματος και φθοράς των φακών επαφής σας κατά τη χρήση τους.
6. Κάθε δυσανεξία και ενόχληση των φακών επαφής στα μάτια σας ,από την οικεία αίσθηση τους, είναι σημαντική προειδοποίηση ότι κάποια φθορά υπάρχει στο φακό σας ή ερεθισμός στα μάτια σας και πρέπει να διακόψετε τη χρήση τους να αλλάξετε φακό ή να επικοινωνήσετε με τον εφαρμοστή σας. Η συνεχής χρήση του φακού επαφής με συμπτώματα δυσανεξίας, καψίματος ή αίσθηση ξένου σώματος στο μάτι μπορεί να επιδεινώσει μικρά προβλήματα που πρέπει να προλαμβάνονται στην αρχή τους.
7. Οι πιο πιθανοί παράγοντες δυσανεξίας και ενοχλήσεων των φακών επαφής κατά την εισαγωγή τους στο μάτι σας είναι :
• Η παρουσία ξένου σώματος ,σκόνης ή τριχιδίου ή οτιδήποτε μικροσκοπικού μεγέθους προϊόν πού πολλές φορές δεν είναι δυνατόν να ανιχνευθεί με γυμνό οφθαλμό .
Σε αυτή την περίπτωση αφαιρείτε τους φακούς σας , τούς ξεπλένετε με αρκετό υγρό καθαρισμού και τούς επανατοποθετείτε στο μάτι σας.
Είναι πολλές φορές εντυπωσιακή η αλλαγή στην αίσθηση και συμπεριφορά τους.
• Να έχετε τοποθετήσει τον φακό επαφής σας από την ανάποδη πλευρά. Εάν δεν το γνωρίζετε ρωτήστε τον εφαρμοστή σας να σας δείξει πως ξεχωρίζουμε τη σωστή και την ανάποδη πλευρά του φακού επαφής σας.
Είναι απαραίτητο σε αυτή την περίπτωση να αφαιρέσετε και να γυρίσετε τον φακό επαφής σας από τη σωστή καμπυλότητα.
• Νά υπάρχει κάποιο έστω και πολύ μικρό σχίσιμο στις άκρες ή στο κέντρο του φακού σας . Σε αυτή την περίπτωση συνίσταται αφαίρεση του φακού από το μάτι σας και άμεση αντικατάστασή του.
• Νά έχετε ανιχνεύσει οτιδήποτε στίγματα , λευκές κηλίδες ή εναποθέσεις πρωτεϊνών στην επιφάνεια του φακού σας . Επίσης συνίσταται αφαίρεση του φακού από τα μάτια σας και Άμεση Αντικατάσταση του.
8. Για τούς συχνής αντικατάστασης Μηνιαίους και Ημερήσιους φακούς επαφής είναι εξαιρετικά σημαντικό και υποχρέωση του χρήστη να τηρεί τους χρόνους σωστής αντικατάστασης των φακών στα μάτια του. Δεν μπορούμε να παραβλέπουμε τους χρόνους χρήσης πού έχουν ορίσει οι κατασκευαστές των φακών επαφής κάθε εργοστασίου για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία τους στα μάτια σας. Υπάρχουν πολλοί και σοβαροί λόγοι ώστε οι φακοί επαφής συχνής αντικατάστασης να πρέπει να κρατούν όλες τις αναγκαίες ιδιότητες του υλικού τους , όπου μετά την πάροδο του σωστού χρόνου χρήσης τους τις χάνουν και επηρεάζουν αρνητικά την υγιεινή και τη σωστή λειτουργία τους.
9. Όσον αφορά το ενδιαφέρον των χρηστών για να έχουν στη ζωή τους το μεγαλύτερο βάθος χρόνου και τη μεγαλύτερη διάρκεια ομαλής χρήσης των φακών επαφής τους , προτείνουμε όσο μπορούν να κάνουν καθημερινά μικρά διαλείμματα χρήσης. Έστω και ένα μικρό διάλειμμα μισής η μίας ώρας τουλάχιστον μετά από 6ωρη έως 8ωρη συνεχή χρήση , είναι Ιδανικό και Απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία οξυγόνωσης του κερατοειδούς και της δακρυϊκής ισορροπίας του ματιού σας. Αυτοί είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες που έχουν διαχρονικά αποτελέσματα ομαλής και άνετης χρήσης των φακών επαφής στα μάτια σας
10. Επίσης συνίσταται στα άτομα που λόγω των αυξημένων αναγκών εργασίας έχουν πολύωρη και συνεχή εφαρμογή των φακών στα μάτια τους και πολλές φορές σε περιβάλλον με αυξημένη ξηρότητα ( air-condition , θέρμανση , φώτα προβολείς ,πολύωρη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.α) να χρησιμοποιούν παράλληλα και να ενυδατώνουν τα μάτια τους με κολλύρια ενυδάτωσης ,τα λεγόμενα τεχνητά δάκρυα. Η συχνότητα λήψης αυτών των κολλυρίων μπορεί να είναι από 3 έως 5 φορές ημερησίως και με τους φακούς επαφής μέσα στο μάτι μας.
Ελπίζουμε με αυτές τις Χρήσιμες Συμβουλές να κάνουμε τη χρήση των φακών επαφής σας πολύ πιο Άνετη και Ασφαλή για τα μάτια σας, στο Μεγαλύτερο Βάθος Χρόνου που εσείς θα επιθυμούσατε.
Οι φακοί επαφής φροντίζουν πάντα την όρασή σας αλλά και εσείς πρέπει να φροντίζετε τους φακούς επαφής και τα μάτια σας.

 

Πηγή: http://www.contactlenses.gr

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4