Μάϊος: Μήνας Ευαισθητοποίησης Υπεριώδους Ακτινοβολίας (UV)

Οι υπεριώδεις ακτίνες θέτουν σε κίνδυνο τα μάτια σας περισσότερο από το δέρμα σας. Στην πραγματικότητα, η σωρευτική βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, του καταρράκτη και του καρκίνου. Μπορεί επίσης να προκαλέσει άμεσες βλάβες, όπως το

ηλιακό έγκαυμα κερατοειδούς (φωτοκερατίτιδα) που συμβαίνει από εκτεταμένη έκθεση σε ακτίνες που αντανακλούντει από το νερό, το χιόνι ή το σκυρόδεμα.
Η Prevent Blindness (Αποτρέψτε την Τυφλότητα), η παλαιότερη οργάνωση υγείας και ασφάλειας των ματιών της Αμερικής (USA), δήλωσε τον Μάιο ως Μήνα Ευαισθητοποίησης Υπεριώδους Ακτινοβολίας (UV), με στόχο να βοηθήσει και να εκπαιδεύσει το κοινό σχετικά με τους κινδύνους της έκθεσης σε υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς και να παρέχει πληροφορίες για τους καλύτερους τρόπους προστασίας της όρασης.

gyalia iliou UV 696x60O
Ένας επαγγελματίας φροντίδας ματιών μπορεί να κάνει συστάσεις για τους καλύτερους τύπους γυαλιών ηλίου για όλους στην οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να χρειάζονται συνταγογραφούμενα φακούς.

Ο καθένας πρέπει να φοράει καπέλο και γυαλιά ηλίου για να προστατεύει τα μάτια όταν είναι σε εξωτερικούς χώρους. Πάντα να επιλέγετε γυαλιά ηλίου με ποιοτικά κριτήρια τα οποία:

  • να μειώνουν τη λάμψη
  • να φιλτράρουν το 100% των ακτίνων UV
  • να προστατεύουν επαρκώς τα μάτια σας
  • να αισθάνεσθε άνετα όταν τα φοράτε
  • να μην παραμορφώνουν τα χρώματα.

Σύμφωνα με την American Academy of Ophthalmology (Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας), οι πολωτικοί φακοί κόβουν την αντανακλαστική λάμψη (το ηλιακό φως που αναπηδά από λείες επιφάνειες όπως πεζοδρόμιο, παράθυρα αυτοκινήτων, χρωματισμένες επιφάνειες ή νερό).
Ωστόσο, η πόλωση δεν έχει καμία σχέση με την απορρόφηση του υπεριώδους φωτός, αλλά πολλοί πολωμένοι φακοί συνδυάζονται πλέον με μια ουσία που δεσμεύει την υπεριώδη ακτινοβολία. Η οργάνωση Prevent Blindness, συμβουλεύει τον προσεκτικό έλεγχο της ετικέτας των γυαλιών αλλά και τη γνώμη του οπτικού-οπτομέτρη, για να βεβαιωθείτε ότι οι φακοί παρέχουν τη μέγιστη προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες.
GYALIA ILIOU PAIDIA 696X600Τα γυαλιά προστασίας ματιών και τα γυαλιά με επικάλυψη με υπεριώδη ακτινοβολία υπάρχουν για σχεδόν οποιοδήποτε άθλημα ή υπαίθρια δραστηριότητα
"Καθώς ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνεται και ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ποτέ να φύγουμε από το σπίτι χωρίς προστασία UV για τα μάτια", δήλωσε ο Jeff Todd, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Prevent Blindness. "Η συνεχής προστασία των ματιών μας σήμερα μπορεί να βοηθήσει να σώσουμε την όραση στο μέλλον." Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και τον τρόπο επιλογής της καλύτερης προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία, επισκεφτείτε την αποκλειστική ιστοσελίδα Prevent Blindness στη διεύθυνση: http://www.preventblindness.org/protect-your-eyes-sun.

By Daniel Feldman

Πηγή: The Optical Vision Site

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4