Η μόρφωση της μαμάς & τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν την… όραση των παιδιών!

Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί τους μήνες του καλοκαιριού, όσα έχουν πολύ μορφωμένη μαμά και όσα παίζουν πολλά βιντεοπαιγνίδια, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μυωπίας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία εξέτασε ποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο να αναγκάσουν τα παιδιά να βάλουν γυαλιά πρόωρα. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον οφθαλμίατρο δρα Κρίστοφερ Χάμοντ του Βασιλικού Κολεγίου (King's) του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό οφθαλμολογίας "British Journal of Ophthalmology", ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 2.000 διδύμους με μέση ηλικία 17 ετών, εκ των οποίων το ένα τέταρτο (26%) είχαν μυωπία. Η μέση ηλικία που τα μυωπικά παιδιά είχαν φορέσει γυαλιά, ήταν στα 11 τους.
Mitera kai HYSMART KAI PAIDIA
Οι επιστήμονες συσχέτισαν την πιθανότητα μυωπίας με διάφορους δημογραφικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, εκπαιδευτικούς, συμπεριφορικούς κ.α. παράγοντες. Διαπιστώθηκε ότι τρεις παράγοντες σχετίζονται ιδιαίτερα με την εμφάνιση μυωπίας στα παιδιά: το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας (αν είναι απόφοιτος πανεπιστημίου και ιδίως αν έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές), οι ώρες που το παιδί περνάει μπροστά σε μια οθόνη παίζοντας βιντεοπαιγνίδια και αν έχει γεννηθεί το καλοκαίρι.

Το υψηλό οικογενειακό εισόδημα και ο δείκτης νοημοσύνης του παιδιού, επίσης, αυξάνουν τον κίνδυνο μυωπίας, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Από την άλλη, παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά από θεραπεία των γονιών για υπογονιμότητα, έχουν 25% έως 30% μικρότερο κίνδυνο μυωπίας, για λόγους που δεν είναι σαφείς.
PAIDI MAMAΟι επιστήμονες επεσήμαναν ότι, μετά και τη νέα μελέτη, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες πρέπει να θεωρούνται ότι παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στη μυωπία από ό,τι οι γενετικοί. Η ολοένα αυξανόμενη χρήση «έξυπνων» ηλεκτρονικών συσκευών από τα παιδιά οδηγεί στη λεγόμενη «ψηφιακή μυωπία», ενώ η καθιστική ζωή, η μείωση των υπαίθριων δραστηριοτήτων και η κακή διατροφή ευνοούν επίσης την εκδήλωση μυωπίας.

Στη μυωπία το μάτι δεν μπορεί να εστιάσει σωστά το φως λόγω ενός διαθλαστικού σφάλματος του φακού, με συνέπεια να βλέπει κανείς θολά τα μακρινά αντικείμενα. Το σφάλμα διορθώνεται με γυαλιά, φακούς επαφής ή επέμβαση με λέιζερ. Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν μυωπία και το 2050 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν 4,8 δισεκατομμύρια μυωπικοί έναντι σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων το 2010.

Πηγή:MedialabNews

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4