Άθληση για Τυφλά Άτομα ή με Μειωμένη Όραση 

Άτομα τυφλά ή με μειωμένη όραση μπορούν να έχουν μία αθλητική ζωή και να απολαύσουν  μία μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα στις Η.Π.Α υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες για αυτά τα άτομα όπως μπόουλινγκ, μπάσκετ, γκολφ, χορός, ποδηλασία, πολεμικές τέχνες, κολύμβηση, σέρφινγκ.  

Ο  Ed Plumacher που είναι adaptive technology specialist στο Lighthouse Guild της Αμερικής αναφέρει πως “Η σωματική δραστηριότητα είναι σημαντική για την υγεία και την ευεξία όλων, και η εξασθένηση της όρασης δεν είναι λόγος να μην συμμετέχει κάποιος στα αθλήματα ή στην άσκηση”. Ακόμη αναφέρει πως “Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για τα άτομα που είναι τυφλά ή με προβλήματα όρασης για να παραμείνουν σωματικά δραστήρια, για να ασχοληθούν με το άθλημα καθαυτό ή απλά για να βγουν, για να είναι υγιή και να κοινωνικοποιηθούν". Η φιλανθρωπική οργάνωση αυτή που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, είναι αφιερωμένη στην αντιμετώπιση και πρόληψη της απώλειας όρασης και στην υπεράσπιση των τυφλών.

Μερικές φορές οι άνθρωποι σκέφτονται μόνο τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως είναι οι Παραολυμπιακοί αγώνες. Ωστόσο, υπάρχουν ευκαιρίες για συμμετοχή σε αθλήματα σε κάθε επίπεδο - είτε σε ομάδες είτε ατομικά. Άτομα με προβλήματα όρασης μπορούν και συμμετέχουν σε extreme sports, όπως σκι ελεύθερης κολύμβησης. Ωστόσο, για εκείνους που είναι λιγότερο προσανατολισμένοι στα σπορ δράσης, υπάρχουν ακόμη πολλές δραστηριότητες για να διαλέξουν( για παράδειγμα παράλληλη ποδηλασία ή περπάτημα). Για όσους θέλουν να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστικά ομαδικά αθλήματα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι έρχονται σε επαφή με  άτομα με διάφορους βαθμούς απώλειας όρασης. Έτσι για να εξισορροπηθεί η κατάσταση στο γήπεδο, σε κάποια αθλήματα απαιτείται από τους συμμετέχοντες να φορούν ειδικό ύφασμα που καλύπτει τα μάτια.

Το κόστος συχνά μπορεί να είναι μία σκέψη που εμποδίζει τους ανθρώπους να ξεκινήσουν μια αθλητική δραστηριότητα. Παρόλα αυτά υπάρχουν οργανισμοί στους οποίους τα αθλήματα για άτομα τυφλά ή με μειωμένη όραση είναι δωρεάν ή με κάποιο μικρό κόστος. Στην Αμερική υπάρχουν επίσης κατασκηνώσεις χαμηλού κόστους για παιδιά, ενήλικες και οικογένειες.

Ανεξάρτητα από το άθλημα και αν ένα άτομο έχει προβλήματα όρασης ή όχι, είναι σημαντικό αποφευχθούν τραυματισμοί. Ο κατάλληλος ρουχισμός και εξοπλισμός καθώς και η άμεση ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση τραυματσιμού είναι το κλειδί. Το Lighthouse Guild προσφέρει επίσης συμβουλές για την πρόληψη αθλητικών βλαβών στα μάτια.

Ο κύριος Plumacher έχει χάσει και αυτός μερικώς την όρασή του παρόλα αυτά συμμετέχει σε μαραθώνιους και απολαμβάνει επίσης χιονοδρομία και θαλάσσιο σκι, beep και προσαρμοστικό μπέιζμπολ (δηλαδή μπέιζμπολ για άτομα τυφλά ή με μειωμένη όραση), παράλληλη ποδηλασία, κανό με κανό και πολεμικές τέχνες. Έτσι ενθαρρύνει τους ανθρώπους να βρουν μια δραστηριότητα που είναι κατάλληλη για αυτούς.

 

Πηγή: Optical journal 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4