Γιατί με ζαλίζουν τα γυαλιά μου;

Πολλές φορές συμβαίνει όταν κάποιος φορέσει για πρώτη φορά τα γυαλιά πού έφτιαξε να ζαλίζεται η να αισθάνεται ότι τον κουράζουν. Οι αιτίες που δημιουργούν αυτές τις ενοχλήσεις είναι πολλές.


1.Το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι μήπως έγινε κακή εκτίμηση του βαθμού της υπάρχουσας μυωπίας , υπερμετρωπίας, αστιγματισμού η πρεσβυωπίας από τον οφθαλμίατρο. Σε περίπτωση λοιπόν ενοχλημάτων πρέπει να γίνεται μία επαλήθευση της μέτρησης από το γιατρό μας.
2. Κάτι άλλο που ελέγχεται εύκολα μετρώντας τα νούμερα των φακών είναι μήπως έγινε λάθος αντιγραφή της συνταγής από τον οπτικό (διαφορετικά τα νούμερα της συνταγής από εκείνα των γυαλιών).
3. Μία άλλη πολύ συχνή αιτία είναι η μη σωστή τοποθέτηση των κέντρων των φακών από τον οπτικό. Τα οπτικά κέντρα των φακών πρέπει να αντιστοιχούν στο κέντρο της κόρης του κάθε ματιού. Για να το επιτύχουμε αυτό πρέπει να ορίσουμε με ακρίβεια δύο μετρήσεις. Το πρώτο είναι η διακορική απόσταση δηλαδή η απόσταση μεταξύ του οπτικού άξονα των ματιών μας. Η απόσταση αυτή είναι διαφορετική σε κάθε άνθρωπο και παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή κατασκευή των γυαλιών. Μετρείται απο τον οπτικό η τον οφθαλμίατρο. Η απόσταση λοιπόν μεταξύ των οπτικών κέντρων των φακών που τοποθετούνται στο σκελετό πρέπει να είναι ίση με τη διακορική απόσταση. Το δεύτερο που πρέπει να μετρηθεί είναι το ύψος των κέντρων των φακών από το κάτω μέρος του σκελετού. Ο καθορισμός του ύψους των κέντρων δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο μετά την επιλογή του σκελετού. Γι αυτό το ύψος των κέντρων πρέπει να φροντίζεται κυρίως από τον οπτικό. Εχει καθιερωθεί να μετρείται με κάθε σχολαστικότητα η διακορική απόσταση δεν δίνεται όμως μεγάλη σημασία στο ύψος των κέντρων. Αν τα οπτικά κέντρα είναι τοποθετημένα λίγο πιο πάνω η κάτω απο τη σωστή τους θέση αλλά είναι στο ίδιο ύψος και στα δύο μάτια δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Στη περίπτωση όμως που έχουμε διαφορετικό ύψος στα δύο μάτια δυνατόν να έχουμε έντονο αίσθημα ζάλης και κοπιωπία. Ενώ ο ασθενής βλέπει καλά αισθάνεται ότι τα γυαλιά του τον κουράζουν και τον ζαλίζουν.
4. Άλλες πιθανές αιτίες ζάλης μπορεί να είναι ένας υψηλός αστιγματισμός τον οποίο ο ασθενής δεν ανέχεται η μεγάλη διαφορά στο νούμερο ανάμεσα στα δύο μάτια. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να γίνεται προσαρμογή στα νούμερα από τον οφθαλμίατρο ώστε ο ασθενής να έχει μεν ικανοποιητική όραση αλλά να μην ζαλίζεται.


Πηγή: Κωνσταντίνου Μ. Ιωάννης, Χειρούργος-Οφθαλμίατρος
www.facebook.com/kon.eye

Photo: www.balleto.gr 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ferre 1 Ferre 2 Ferre 3
Unionoptics 1 Unionptics 2 Unionoptics 3
jfull jfull 2 jfull 3
Slider 4-2 Slider 4-3 Slider 4-4